Gyermekkori szemgyulladások

Fertőzés, sérülés vagy autoimmun betegség okozhatja, sokszor azonban a pontos ok nem azonosítható.

Fontos:

Ha a sűlyosabb gyulladást nem észlelik időben és nem kezelik, hegesedést és látási problémák jelentkezését, végső soron látásvesztést, ritkán vakságot okozhat.

Tünetei:

Fényérzékenység, homályos látás, szemfájdalom, a szem vörössége, lebegő foltok a látómezőben. Egyes esetekben azonban a rendellenességnek nincsenek külső tünetei.

Kezelése:

Célszerű ezeket a gyulladásokat házilag kezelni meleg borogatással, és csak 1-2 nap után szemorvoshoz fordulni, amennyiben a tünetek nem javulnának.

Kötőhártya-gyulladás:

Szubjektív tünetek: égé, szúrás, idegentest-érzés, könnyezés vagy váladékozás, viszketés (allergia esetén).

Objektív tünetek: vérbőség, a váladékozás (víztiszta vagy gennyes), chemosis, papilla vagy folliculus képződés.

Kiváltó okok:

Ezeket a szemorvos a szubjektív és az objektív tünetek alapján diagnosztizálja, majd írja elő a megfelelő kezelést.
  • Gyermekek esetében a leggyakrabban előforduló conjunctivitis-ek életkori sajátosságaikból adódóan - közösség, higiéniás hiány - az egyszerű akut bakteriális kötőhártyagyulladás, mely elég általános, és antibiotikumra gyorsan, de magától is gyógyuló kórkép
  • Szintén gyakori gyermekeknél a vírusok okozta conjunctivitisek, nagy részük más betegségek részjelenségeként jelenik meg, pl. felső légúti hurutok, herpes vírus fertőzés, stb.
  • Gyakori formája gyermekek esetében az allergiás kötőhártyagyulladás. Ezekre inkább a viszketés jellemző, mindig két oldalon.

Szemcsepp:

Mindig a kiváltó októl, kórokozótól függ, és legtöbbször szemcsepp formájában írja elő az orvos. Szövődményekre nagyon ritkán lehet számítani, különösen akkor, ha betartjuk az orvos által előírtakat.

 

k9tőhártyagyulladás

Szemhéjgyulladás:

A szemhéj gyulladásai (gyakoriságukat figyelembe véve):

  • Dermatitis contacta – a szemhéjra kerülő valamilyen anyagra kialakuló érzékenység
  • Herpes vírus fertőzés
  • Molluscum contagiosum – szintén vírusok okozzák, és ahogy az elnevezése is mutatja, nagyon fertőző
  • Szemhéj ödéma, mely lehet allergiás vagy gyulladásos eredetű. Allergiás szemhéjödémát okozhat akár rovarcsípés, a duzzanat enyhe rózsaszínű és puha. Gyulladásos esetben a szemhéj duzzanata mindig feszes és vörös. Ilyenkor ajánlatos az orvost minél hamarabb felkeresni.
  • A leggyakoribb szemhéjgyulladás az árpa. Attól függően, hogy mely szemhéj mirigy gyullad be, különböző formái lehetnek: belső vagy külső árpa és jégárpa. Szemhéjszél gyulladása esetén mindig gondolni kell a gyermekek esetében valamilyen fénytörési hibára is, mely szemüveg használatával orvosolható.
szemhéjgyulladás - árpa

Általános tudnivaló:

Természetesen a fentieknél vannak súlyosabb gyulladásos szembetegségek is, mellyel feltétlenül szemorvoshoz kell fordulni. Itt szeretném megjegyezni, hogy a házi gyermekorvos nem rendelkezik a megfelelő vizsgálati eszközökkel, ezért mindenképp ajánljuk szakorvos felkeresését.
Kapcsolat:

Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Nyitvatartás:

Hétfőtől-Csütörtökig : 10.00-18.00
Pénteken : 10.00-16.00 óra között

Időpont foglalás

06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.