Fejfájás és látászavar

Megtörténhet, hogy a fejfájás és az elmosódott látás együtt egy aggasztóbb állapot tünetei lehetnek.

Fontos:

Ezt az állapotot a szem, az agy vagy más belső és külső tényezők együttesen okozhatják.

Mi lehet a háttérben?

A látási problémák néha a fejgörcs következményei lehetnek. Ez különösen igaz a migrénre és a fej erős fájdalmára.

Tapasztalat:

A látási problémák is okozhatnak fájdalmat a fejben, ha túlterhelik a szemet, ahogy az erős összpontás is. E problémák orvoslásával gyakran a fájdalom is elmúlik.

Szemmel kapcsolatos okok:

fejfájás és látászavar

Az alábbi állapotok homályos látást illetve a fej megfájdulását okozhatják. Szerencsére a rendszeres szemvizsgálattal kiszűrhető, majd kezelhető a kiváltó ok, így minimalizálhatja vagy megszüntetheti a kapcsolódó tüneteket.

 • Rövidlátás - Tiszta közeli látás, de homályos távlátás. Egyéb tünetek közé tartozik a szem megerőltetése és a hunyorítás távoli tárgyak, például utcatáblák megtekintésekor.
 • Távollátás - Tiszta távlátás , de homályos látás közelről. A szemfeszültség és a hunyorítás a közeli feladatok elvégzése során szintén tünet.
 • Asztigmatizmus - Elmosódott látás. A hunyorítás, torz látás, kettős látás és rossz éjszakai látás is előfordulhat.
 • Presbyopia - Az életkorral összefüggő látásváltozás. Jellemzően a 40 évnél idősebb embereket érinti, és szükségessé teszi a tárgyak távolabb mozgatását, hogy tisztán lássa őket.
 • Zöldhályog - Rendellenesen magas a szemen belüli nyomás. Egyéb tünetek: szemfájdalom és bőrpír, homályos szemek, vak látóterek és hányinger / hányás.
 • Szürkehályog - Borús a szem lencséje. A tünetek közé tartozik a fényérzékenység, a rossz látás gyenge fényviszonyok mellett (éjszaka), kettős látás és a káprázás fellépése erős fények körül.
 • Rejtett kancsalság - Ilyenkor a két szemes együttlátás tudatunktól független szemizom-tevékenysége szenved zavart. A feji fájdalom homályos és szellemképes látással párosul.
 • Nystagmus - Önkéntelen, ritmikus szemmozgások. Az egyensúly problémái, a szédülés, a fényérzékenység és a fej szokatlan helyzetben tartása is előfordul.
 • Amblyopia - Gyakori állapot olyan gyermekeknél, amikor az egyik szem nem éri el a normális látásélességet. A tünetek közé tartozik a gyakori pislogás vagy hunyorítás, a rossz mélységérzékelés és a kancsalság.

Neurológiai okok:

Az agyat, az idegeket vagy a gerincvelőt érintő állapotok homályos látáshoz és a fej fájdalmához is vezethetnek. Fontos, hogy a tünetek megjelenése után azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel ezen állapotok némelyike életveszélyes lehet.

 • Migrén - A tünetei között néha a fényérzékenység, émelygés, hányás, az alagút látása és a szemkáprázás.
 • Pseudotumor cerebri - Akkor fordul elő, amikor a folyadék összegyűlik az agyban. A tünetek közé tartozik még a fül csengése, szédülés, depresszió, hányinger és hányás.
 • Stroke - A homályos látás és a hirtelen, súlyos, fejben keletkező fájdalom mellett a tünetek közé tartozik a zavartság, a test/arc felének zsibbadása vagy gyengesége, beszédzavar és koordináció hiánya.
 • Agyi trauma - A traumás agysérülés, például agyrázkódás , olyan tünetekkel jár, mint zavartság, szédülés, álmosság, fülzúgás, zavartság, hányinger/hányás, eszméletvesztés és memória- vagy koncentrációs zavar.

Egyéb okok:

Homályos látás és a fej fájdalma más belső vagy külső tényezők hatására is kialakulhat.  

 • Alacsony vércukorszint - cukorbetegeknél fordul elő leggyakrabban. A tünetek közé tartozik a remegés, ingerlékenység, fáradtság, szorongás és éhség.
 • Magas vérnyomás - évek alatt tünetek nélkül kialakulhat. Orrvérzés és légszomj is gyakori.
 • Alacsony vérnyomás - A kiszáradás és bizonyos gyógyszerek okozhatják. A tünetek közé tartozik a szédülés , az ájulás és súlyos esetekben a sokk.
 • Szén-monoxid-mérgezés - Orvosi vészhelyzet, amely a véráramban lévő túl sok szén-monoxidból adódik.
Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva