Gyermek szemvizsgálat miért fontos?

Kérjen időpontot gyermekének szakorvosától, ha aggálya van látásával kapcsolatban!

Fontossága:

A jó látás elengedhetetlen feltétele a gyermekek motorikus és intellektuális fejlődésének. A rendszeres szemészeti vizsgálat megóvhatja gyermekét a feknőttkori szembetegségektől.

Szemészeti vizsgálat célja:

A kezelést igénylő rizikófaktorok és látási rendellenességek feltárása melyeket gyerekek gyakran nem vesznek észre.

Ára:

3 éves korig 9.000 Ft, fölötte az első vizsgálat 18.000 Ft, minden további díja már csak 9.000 Ft.

 

Jelentősége

gyermek szemvizsgálat

A látászavarok viszonylag gyakoriak a gyermekek, iskolások és tinédzserek körében, ahogy ezt a statisztikák is mutatják. Ennek egyik oka éppen a növekedési folyamat, amely soha nem szimmetrikus és egyenletes, így átmeneti fénytörési hibák jelentkezhetnek vagy látásélességi problémák léphetnek fel.
A látásproblémák, még a kisebbek is, hatással vannak a gyermek fejlődésére mind a tanulás, mind a társas kapcsolatok, sőt az önbecsülés szempontjából is. Szakorvosi szemészeti vizsgálat hiányában a betegségek nagy része felderítetlen marad, sőt az esetleges problémák súlyosbodhatnak.

Hogy függ össze a szemvizsgálat és az iskolai teljesítmény?

Ne feledje, hogy a gyermekkorban elvégzett megfelelő látásvizsgálat alapvető fontosságú annak biztosításához, hogy gyermeke rendelkezzen azokkal a vizuális készségekkel, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy jól teljesítsen az iskolában.

Az a gyermek, aki nem lát el a tábláig vagy nem látja megfelelően a táblán lévő szöveget, könnyen frusztrálttá válhat, ami rossz tanulmányi teljesítményhez vezethet.

Egyes látási problémák, például a gyengénlátás, akkor a legjobban kezelhető, ha a lehető legkorábban azonosítják és korrigálják, miközben a gyermek látórendszere még fejlődik.

Hogyan történik a vizsgálat?

0 - 3 éves kor között

A csecsemő (baba) szemvizsgálat számára - fontossága miatt - külön oldalt szentelünk.

3 - 6 éves kor között

Nagyobb, óvodás korú gyermekeket már szinte felnőttekhez hasonlóan lehet vizsgálni, itt inkább a gyerekbarát hangulat a legfontosabb a kis páciens veszélyérzetének a csökkentése céljából. Javasolni szoktam a szülőknek, hogy mellőzzük a “doktor néni vagy bácsi meg fog vizsgálni” mondatok használatát.

6 éves kor felett

Az iskolások vizsgálata már egyszerűbb, de természetesen velük is másképpen kell foglalkozni, mint egy felnőttel. Ebben a korcsoportban fontos, hogy a felnőttek megértsék, a látás több, mint a tisztánlátás képessége. Ez egyben a látottak megértésének és reagálásának képessége is. A tisztánlátáson túl számos alapvető vizuális készség van, amelyek fontosak a tanulmányi sikerhez.
Ha e vizuális készségek bármelyike ​​hiányzik vagy nem működik megfelelően, a gyermeknek keményebben kell dolgoznia, hogy ugyanolyan hatékonyan tanuljon. Azok a diákok, akik tanulással kapcsolatos látásproblémával küzdenek, fejfájást, szemfájdalmat és fáradtságot tapasztalhatnak. A szülőknek figyelniük kell ezekre a tünetekre és minél előbb szakorvoshoz kell fordulni.

Mikor vegyen részt gyermeke szemészeti szűrővizsgálatokon?

Jellemzően a szemészeti elváltozások korai felismerése céljából a gyermekek szűrővizsgálatokon való részvétele a szülők felelőssége.
Javasolt időpontok:

 • születést követően évente
 • óvodás kor kezdetén
 • beiskolázásuk előtt

Kortól függetlenül szakorvoshoz kell fordulni:

 • ha a korának nem megfelelő a látásélessége
 • a szem-kéz koordinációja nem kielégítő
 • a szem gyors előre-hátra vagy fel-le mozgásakor
 • meglévő szemüvege felett néz
 • gyakran panaszkodik fejfájásról
 • könnyezés
 • kancsalság
 • fényérzékenység
 • visszatérő kötőhártya-gyulladása
 • leukocoria (fehér pupilla)
 • bármilyen kórosnak tűnő folyamat esetén

Melyek a leggyakoribb látásproblémák gyerekeknél?

leggyakoribb látásproblémák gyerekeknél

Ha gyermekének látásproblémája van, gondot okozhat a betűk és írott szavak felismerése, ami befolyásolhatja iskolai teljesítményét.

 • Fénytörési hibák: Magában foglalja a rövidlátás, a távollátás és az asztigmatizmus  (amikor a szaruhártya vagy a lencse a normálistól eltérő alakú) esetét. Fénytörési hiba akkor fordul elő, ha a fény nem megfelelően fókuszál a retinára, amely a szem hátsó részén található fényérzékeny szövet. Ez az állapot homályos látást okoz.
 • Amblyopia (lusta szem): Ez a szemállapot akkor fordul elő, amikor az egyik szem látása csökken az agy és az érintett szem közötti kommunikációs hiba miatt. Az agy egyre jobban támaszkodik az erősebb szemre, míg a gyengébb szem látása romlik. A gyengébb – vagy lusta – szem gyakran befelé vagy kifelé vándorol. A betegség általában születéstől 7 éves korig alakul ki. Ez a gyermekek látásromlásának vezető oka. Ritkán mindkét szemet érinti.
 • Strabismus (kancsalság): Ez a szembetegség egyik vagy mindkét szemet érintheti. Ha egy gyermeknek kancsalsága van, a két szem nem ugyanarra a tárgyra fókuszál. Ennek eredményeként az egyik szem "használaton kívül esik". Ez vezet a lusta szem vagy a tompalátás kialakulásához.
 • Konvergencia elégtelenség: Ez a szembetegség befolyásolja a szemek együttműködését, amikor  tárgyakat közelről nézünk. Konvergencia elégtelenség homályos vagy kettős látást okozhat, ha egy személy bármilyen tárgyat közelről néz, beleértve a könyvet, a számítógépet vagy a digitális eszközt.

Mivel védheti gyermeke látását?

 • Étkezzen helyesen: A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag egészséges táplálkozás segíthet megvédeni gyermeke látását. A gyümölcsök és zöldségek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek szükségesek az egészséges szem és látás fenntartásához. Ne feledje, a gyerekei felnéznek Önre. Ha egészséges ételeket tesz fogyaszt, akkor követhető példakép lesz.
 • Korlátozza a képernyő előtt töltött időt: A megnövekedett képernyőidő súlyosbíthatja a nem korrigált látásproblémákat. Ha minden nap korlátozza a képernyő előtt eltöltött időt, és ha gyermeke gyakoran szünetet tart, bármilyen típusú digitális eszköz használatakor, segít megóvni látását. A gyakori szünetek betartása szintén jó szokás, ha például olvas, ír vagy rajzol.
 • Aludjon eleget: Alvás közben testünk gyógyul és feltöltődik. Ezzel szemünk sincs másként. Ha nem alszik eleget, az befolyásolhatja, hogy gyermeke szeme mennyire gyógyul meg a mindennapi szem megerőltetésétől és a környezeti irritációtól – például a száraz levegőtől, az allergénektől és a szennyező anyagoktól.
 • Töltsön időt a szabadban: Sok gyermek minden nap órákat tölt közellátó tevékenységekkel. Csakúgy, mint a test többi izmának, a szem izomzatának is időre van szüksége az ellazuláshoz. A szabadban töltött idő lehetővé teszi szemük számára, hogy a távolban lévő tárgyakra nézzen, ami lehetőséget ad szemüknek, hogy felépüljön a szem megerőltetésétől és fáradtságától. A szabadban való játék emellett segít a gyerekeknek, hogy fizikailag aktívak legyenek, a napfénytől megkapják a nélkülözhetetlen D-vitamint, és fejlesztik szociális készségeiket.
 • Viseljen napszemüveget: A szabadban töltött idő számos egészségügyi előnnyel jár, de óvnia kell gyermeke szemét a naptól. A nap ultraibolya (UV) sugárzásának idővel történő kitettsége káros lehet a szemre. A legjobb védelem érdekében ügyeljen arra, hogy gyermeke 100%-os UV-védelemmel ellátott napszemüveget viseljen.
 • Használjon védőszemüveget: A szemsérülések körülbelül 90%-a megelőzhető védőszemüveggel. Ha gyermeke sportol vagy más tevékenységet folytat, feltétlenül viseljen védőszemüvegeta súlyos szemsérülések elkerülése érdekében.
 • Rendszeresen vegyen részt szemvizsgálaton: Ha gyermeke rendszeres szemvizsgálaton vesz részt, szemorvosa minden fejlődési szakaszban nyomon követheti látását. Ha bármi megváltozik, az orvos gyorsan tudja a problémát kezelni.
Gyakran ismételt kérdések
 • Melyik a legjobb látásjavító vitamin?

  A legtöbben már tudják, hogy az A-vitamin elengedhetetlen az egészséges szemműködéshez. Az A-vitamin egy antioxidáns, amely védi a szaruhártyát és a retinát. Az éjszakai látás szempontjából is kulcsfontosságú – az A-vitamin szükséges a védő szempigmentek előállításához is.

 • A D-vitamin javíthatja a látást?

  A D-vitamin a szem egészsége szempontjából is kritikus. A könny összetételének javításától kezdve a makuladegeneráció, a szürkehályog és a zöldhályog kockázatának csökkentéséig a D-vitamin sok szempontból pozitív hatással van a látásra.

 • Milyen gyümölcs javítja a látást?

  Valójában minden narancssárga színű gyümölcs és zöldség, például az édesburgonya, a sárgarépa, a mangó és a sárgabarack magas béta-karotint tartalmaz, az A-vitamin egyik formáját, amely segít megerősíteni a szem fényhez való alkalmazkodási képességét, így javítva gyermekünk látását.

 • Rossz lesz a gyermekeim látása, ha én rosszul látok?

  Más kockázati tényezők és egészségügyi problémák, például a cukorbetegség által okozott szembetegségek nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki. De a rossz gének nem vezetnek feltétlenül rossz látáshoz. Ha a családban gyakoriak a látásproblémák, nagyobb az esélye annak, hogy gyermekének szemproblémái vannak (leszek), de ez nem eleve elrendelt dolog.

 • Miért kapnak a gyermekek cseppeket a szemorvosnál?

  A gyermek szeme automatikusan kompenzálja a látáskárosodást. Ez a hasznos készség akadályozza a szemészt abban, hogy megállapítsa, milyen mértékű elváltozásról van szó. A gyermekek szemvizsgálatához speciális cseppeket használnak, amelyek bizonyos ideig kikapcsolják ezt a képességet. Ez azt jelenti, hogy a mérés akár a gyermek részvétele nélkül is elvégezhető, így a lehető legobjektívebb.

Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva