Szürkehályog és cukorbetegség kapcsolata

Ha cukorbeteg, rendszeresen keresse fel szemorvosát, a szemproblémák korai felismerése miatt!

Fontos:

Bár cukorbetegeknél továbbra is kiváló eredményeket lehet elérni a szürkehályog művi beavatkozásokkal, ezeknél az eseteknél fokozottabb a szövődmények kockázata.

Tegye meg:

A szeme egészségét is fenntarthatja a szoros vércukorszint, vérnyomás és koleszterinszint szabályozásával. Ez a jó étrend, a rendszeres testmozgás és az orvos által felírt gyógyszerek kombinációjával valósítható meg.

Előfordulás:

A cataract 2-5-ször gyakoribb diabatesben szenvedő betegek esetén, mint az e betegségtől mentes populációban.

A diabetes növeli a cataracta kialakulásának kockázatát?

szürkehályog és cukorbetegség

A diabetes egy olyan állapot, amelyben a test nem képes megfelelően feldolgozni a cukrokat, ami az egész test számos szervében, beleértve a szemet is, károsodást okozhat. Az ellenőrizetlen vércukorszint növeli a cataracta, a szem egy olyan állapotának kialakulását, amely homályossá teheti a látást és potenciálisan vakságot okozhat.

Hogy okozhatja a diabetes ezt az állapotot?

A szemlencse diabétesz okozta elszürkülése miatt a szorbit tehető felelőssé. A szorbit egy cukoralkohol, mely a glükóz redukciójából keletkezik, és a szervezetben nagyon lassan bomlik le. Ez az élelmiszeripar által is alkalmazott édesítőszer, fogyasztása kerülendő. A vércukor szint csökkentésére alkalmazott gyógyszerek hatására a vércukor szint drasztikusan mérséklődhet, táplálkozás után pedig megemelkedik. Cukorbetegek vércukor szintjének ingadozása befolyásolhatja a szemlencse szorbit koncentrációját: a magasabb vércukorszint a szorbit felhalmozódásához vezethet, ami kiválthatja a szemlencse anyagcseréjének kóros változását. A megváltozott anyagcsere folyamatok hatására a szemlencse fehérjéi denaturálódhatnak, ez pedig a természetes állapotában víztiszta szemlencse átlátszóságának változását idézi elő, vagyis a cataracta okozta látásromlást.

Megelőzhető a cataracta?

A cataract az öregedési folyamat természetes részeként fejlődik ki, és nem biztos, hogy teljes egészében elkerülhető. Azonban azok, akik diabateszben szenvednek, lépéseket tehetnek a kialakulás kockázatának csökkentésére azáltal, hogy diéta, testmozgás és gyógyszeres kezelés útján szabályozzák a vércukorszintjüket, az orvos ajánlása szerint. A cukorbetegeknek a szemüket is rendszeresen meg kell vizsgáltatniuk, hogy korán felismerjék a látási vagy az egészségügyi problémák első jeleit.

Gyógymód:

A homályos szemlencsét 15 perces operációval távolítják el, miközben a beteg semmilyen fájdalmat  nem érez. A beavatkozás végeztével az operált szemre  fedőkötés kerül. Ezekután a páciens hazatérhet otthonába. Útmutatásul hangsúlyozzuk az  ágynyugalom fontosságát. A következő napon új vizsgálatra számíthat a beteg, mialatt lehetőség nyílik kezelőorvosával megbeszélni a soron következő tennivalókat.

szürkehályog lézeres kezelése

Mire számíthatunk a későbbiekben?

A beavatkozás végén a páciens szemét fedőkötéssel látjuk el, hogy a szem nyugalmi helyzetben maradjon. Fontos ilyenkor a testi ágynyugalom is. 

Másnap a fedőkötés lekerül a szemről, a páciens korlátozottan, de aktívabb lehet, azonban ez nem “teljes” életet jelent még: az önellátáshoz szükséges tevékenységek elvégezhetők. 

A további kontrollok során megbeszélésre kerülnek majd az egyéb könnyítések is az életvitelre vonatkozóan.

Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Csütörtök: 10.00 - 18.00 óráig
Péntek: 10.00 - 16.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva