Zöldhályog tünetei

Tévhit, hogy csupán a szemnyomás mérésével diagnosztizálható maga a betegség!

Fontos:

A szemorvosi vizsgálatok elmaradása megnöveli a glaukóma késői felismerésének kockázatát.

Korai felismerés:

Ha a glaukóma korán felismerhető, a látásvesztés lelassítható vagy elkerülhető. Ha ilyen az állapota, akkor általában egész életében kezelésre lesz szüksége.

Tünetmentesség:

Számos formájának nincsenek figyelmeztető jelei. A hatás annyira fokozatos, hogy csak akkor érzékelhető a látás változása, ha az állapot már előrehaladott.

Zöldhályog kórtünetek:

zöldhályog tünete a beszűkült látótér

A zöldhályog tünetei és jelei a betegség típusától függően változnak. Legtöbbször a páciens csak akkor veszi észre a szimptómákat, ha a látóideg már megsérült és látásvesztés következett be.
Szerencsére időben diagnosztizálva és kezelve jó eséllyel meg tudja őrizni a látását.
Itt vannak a glaukóma típusainak jelei:

Elsődleges nyitott szögű glaukóma

10 glaukómás beteg közül kb kilencnek van primer nyitott szögű glaukómája. Ez a típus általában nem okoz észrevehető tüneteket, amíg a látását nem befolyásolja.
Még akkor is, ha megkezdődik a látásvesztés, nehéz azonnal észrevenni. Emögött az áll, hogy az első kórisme gyakran perifériás látásvesztés.
A szemorvosa azonban a látásvesztés előtt észlelheti a nyílt szögű glaukóma jeleit a rendszeres szemvizsgálat során, beleértve:

  • emelkedett szemnyomást
  • látóideg károsodását vagy a látóideg gyanús megjelenését

Ha ezeket a jeleket észlelik, a szemorvosa alaposabb vizsgálatot végez, amely általában magában foglalja a szemfenék vizsgálatot és a látómező tesztjét.

Zárt csarnokzugú glaukóma:

A szűk csarnokzugú típus a glaukóma olyan formája, ahol a carnokvíz elvezető csatorna, amely lehetővé teszi a folyadék normális elfolyását a szem belsejéből, részben elzáródik, ami a szemnyomás növekedését okozza.

Ez aggodalomra ad okot, mert a szűk csarnokzug növeli az elvezetés teljes elzáródásának kockázatát, ami a szemnyomás nagyon jelentős növekedését és a látóideg károsodásának magas kockázatát okozza.

Az akut zárt zugú glaukóma orvosi vészhelyzet, és a szemnyomást néhány órán belül csökkenteni kell az idegkárosodás és a látásvesztés elkerülése érdekében.

A panaszok a következők:

  • hirtelen, intenzív szemfájdalom
  • hányinger vagy hányás
  • homályos látás
  • vörös szemek
  • erős fejfájás

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.

Másodlagos glaukóma:

Másodlagos glaukóma sokféle lehet. Mindegyiket más betegség, sérülés vagy állapot okozza.
Minden formája saját tünetekkel jár, de általában a nyitott vagy zárt zugú glaukómához hasonlítanak.

Normál tenziójú glaukóma:

Bizonyos esetekben a látásvesztés akkor is bekövetkezhet és a látóideg károsodhat, ha a szemnyomás a normális tartományba esik. A betegségnek ezt a kevésbé elterjedt formáját normális tenziójú glaukómának nevezik. Ennek hátter nem teljesen ismert, de összefüggésben állhat a látóideg véráramlásának csökkenésével. Nincsenek figyelmeztető jelei.

Gyermekkori glaukóma:

Ritka, hogy a gyermekek örökletes glaukómával születnek. Születéskor észrevehető, de nem mindig; néha a gyermekeket csak néhány évvel később diagnosztizálják. A veleszületett glaukóma másodlagos is lehet, egy mögöttes gyermekkori betegség vagy sérülés következményeként alakul ki.

Ha a tünetek tapasztalhatók, a következők lehetnek:

  • borús, elszürkült tekintet
  • a gyermek fényérzékenysége

Ha kérdése van a glaukómával kapcsolatban, vagy úgy gondolja, hogy Önt vagy gyermekét veszélyeztetheti, kérjen időpontot rendelőnkben.

zöldhályog a néma látástolvaj

A glaukóma vizsgálata:

Diagnosztikája több vizsgálati eljárást foglal magában. Ezek közé tartozik a szemnyomás követése, különösen annak ingadozása, a csarnokzug megítélése. A retinális idegrost vastagság értéke a betegség korai felismerésében játszik fontos szerepet.
Kulcsfontosságú tehát a rendszeres szemorvosi vizsgálat még fiatal korban is, hogy időben felfedezhessük ezt a súlyos betegséget, mely a beteg számára csak akkor okoz panaszokat, amikor az már kialakult.

Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva