Tórikus kontaktlencse

Korrekt felhelyezése fontos, mivel ha nem jól illeszkedik, akkor nem lesz tökéletes a látásélesség!

Fontos:

A tórikus kontaktlencse olyan, speciálisan megtervezett lencse, amely lassan növeli vagy csökkenti a fókuszerőt minden alkalommal, amikor a szemünket mozgatjuk.

Érdekesség:

Ezen a lencsetípuson belül vannak színes lencsék is, amelyek korrigálják az asztigmatizmust, miközben javítják vagy felcserélik a szem színét.

Előnye:

E lencsetípust szerencsére úgy tervezék, hogy az asztigmatizmus mellett a rövidlátás és a távollátás kezelésére is törekedtek.

Áttekintés:

tórikus kontaktlencse

Ezeket a lencséket speciális módon van kialakítottak ki. A standard kontaktlencsék gömb alakú felülettel rendelkeznek: gondoljunk egy tengerparti labda egy szeletére. A tórusz ezzel szemben egy geometriai alak, amely fánknak tűnik. Ez a lencsetípus ennek a fánknak egy szelete. Alakja eltérő törési vagy fókuszálási erőket hoz létre a függőleges és a vízszintes tájolásban. A fénytörő erő fokozatosan növekszik vagy csökken, amikor az ilyen lencse a tengelye körül forog.

Korrigálja az asztigmatizmust:

Az asztigmatizmus a szaruhártya vagy lencse eltérő görbületéből adódik a szemében. Ezekben az esetekben a szaruhártya vagy a szemlencse olyan ívelt, hogy a szem refrakciója különbözik a függőleges és a vízszintes síkban.
Ez homályos látást és nehézségeket okoz a finom részletek észlelésében. Ezeknek a lencséknek a függőleges és vízszintes tengelyében történő eltérő törésképességet megoldja az asztigmatizmust okozó sajátosságot.
Természetesen ezt a lencsét is, orvosának fel kell írnia, aki kiválaszthatja a látáshoz és a szeméhez megfelelő lencséket. Mivel ez a lencstípus sajátos tájolással rendelkezik, megfelelő módon kell illeszkednie a szem felszínén.
A gyártók olyan funkciókkal tervezik, amelyek segítenek a lencsék megfelelő illeszkedésében. Ez azt jelenti, hogy a szemhez való illesztése még fontosabb, mint általában. Ha a lencsék nem illeszkednek jól és elcsúsznak, akkor a vizuális tisztaság romlik.
A lágy lencsék, melyek a rövidlátást és a távollátást korrigálják asztigmiás látáshiba esetén, kényelmesebbek és könnyebben kezelhetők, mint a kemények, melyek szintén alkalmasak az asztigmatizmus korrigálására.
Az asztigmatizmus általában születéstől kezdve van jelen, és akkor fordul elő, amikor egy szem szabálytalan görbülettel rendelkezik. Javító lencsék nélkül az érintettek homályos látásmódot élnek meg, és nehézségekbe ütközhetnek a napi feladatok elvégzésében, például vezetés és számítógép képernyőjének használata.

Működése:

Az első, 1978-ban tervezett ilyen lencséket úgy hozták létre, hogy elkerüljék a hagyományos, gömb alakú lencsék formáját. Ezt a lencse típust úgy terveztek, hogy vastagabb legyen az alján, prizma ballasztnak nevezett technikát használva. Ez azt jelenti, hogy a lencse alsó része súlyosabb, így a gravitáció és a felső szemhéj nyomása megfelelő helyzetben tartja.
Mivel a lencse nem tud elmozdulni a ballaszt miatt, a lencsében a megfelelő fénytörési erő mindig a szem azon részein fekszik, amely megköveteli azt. Ez a különféle refrakciós erő kompenzálja azokat a szabálytalanságokat, amelyek csökkent látást okoznak.

Csak orvosa rendelésére:

Bármilyen tórusz alakú lencsét is szeretne használni, a szemorvosának figyelembe kell vennie kényelmét, látásélességét és lencséjének illeszkedését, hogy annak viselése mindig kellemes élmény legyen. Mivel ezek a lencsék illesztése kihívást jelenthet, a szemorvosok mindig a tökéletes illeszkedést próbálják elérni a lencse helyben tartásával.

Ki nem használja:

Nyilvánvaló, hogy nem minden személynek javasolják viselését. Az emberek többsége valamilyen fokú asztigmatizmussal rendelkezik. Másrészt, ezen emberek viszonylag kisebbségénél van olyan fokú asztigmatizmusa ahhoz, hogy 20/20-nál rosszabb látást okozhasson.
Sok ember számára - beleértve a legtöbb asztigmatizmust is - ezek a lencsék ingatag és frusztráló látáshoz vezetnek. Az emberek gyakran kipróbálnak néhány különféle márkát, majd feladják azzal, hogy látásukat nem javítják olyan jól, ahogy kellene. Az érzés fokozódik, ha a szemüveg, amely pontosan korrigálja az asztigmatizmust, jobb látást biztosít, mint a lencse.
Mások túlzott kiszáradást tapasztalnak viselése során. Míg a száraz szem-szindróma a lencse-használók körében gyakori probléma, tünetei még  fokozódhatnak. Szerencsére azonban vannak olyan lencsék, amelyek magasabb vízmennyiséggel rendelkeznek, és megtartják a szemfelszín nedvességtartalmát.

Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Csütörtök: 10.00 - 18.00 óráig
Péntek: 10.00 - 16.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva