Tórikus kontaktlencse

Tórikus kontaktlencse Asztigmiás (sokszor hibásan a szemtengelyferdülés kifejezést használva) páciensek számára is készítenek ma már úgy nevezett lágy, tórikus kontaktlencse (cylinderes lencse). Ezekkel a lencsékkel lehetőségünk van 2,50 dioptriás asztigmatizust is korrigálni. Nagyobb fokú asztigmiák esetén továbbra is a kemény lencsék viselése javasolt. A tórikus lencsék beszerzése kissé körülményesebb, áruk a normál kontaktlencsékéhez képest kétszeresük.
Mit érdemes tudni még e lencséről?
A normál és a tórikus lencsék legnagyobb különbsége az alakjukban rejlik. A normál lencse olyan, mintha egy teniszlabdából levágnánk egy "szeletet", azaz gömbfelületű. A tórusz pedig egy geometriai forma, ami leginkább egy fánkhoz hasonlatos. Az alakja teremti meg e lencse számára, hogy képes a szem  fénytörését csökkenteni vagy növelni.
Korrekt felhelyezése kiemelkedően fontos, mivel ha a lencse nem jól illeszkedik, akkor nem lesz tökéletes a látásélesség!
Létezik színes tórikus lencse is?

Létezik színes, tórikus lencse is?

Színes, tórikus lágy lencsék nem léteznek, sorozatgyártásukat még nem tudták kivitelezni. A tórikus, lágy lencse kiképzése teljesen eltér mind anyagában, mind formájában a hagyományos monofokális kontaktlencsétől. Felszíni megfestése elméletileg megoldható lenne, de ezáltal megváltozna a lencse mozgása a szem felszínén, ami magát az optikai hatást akadályozná meg. A tórikus lencse hatásos tengelyének stabilnak kell lennie, annak kis fokú elmozdulása már torzítaná viselőjének látását.
Cím:
1089 Budapest
Vajda Péter u. 43.
diagnOPTIKA
Elérhetőség:
06-1/ 785-7521, 06-20/248-3498
info@diagnoptika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Csütörtök 10-18 óráig
Péntek 10-16 óráig
Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu