Lézeres szemműtét

A legismertebb és leggyakrabban elvégzett szemészeti beavatkozás a refraktív látási problémák orvoslására. 

Mi a lézeres szemműtét?

lézeres szemműtét

A lézeres szemműtét során egy speciális lézert használnak a szem elülső részén (szaruhártya) lévő kupola alakú tiszta szövet alakjának pontos megváltoztatására a látás javítása érdekében.
Normál látású szem esetén a szaruhártya pontosan a szem hátulján elhelyezkedő retina felszínén képezi le az általunk látott világot.  De közellátás (myopia), távollátás (hypermetropia) vagy asztigmatizmus esetén a látott kép leképzése nem a retina síkjában történik, homályos látást eredményezve. A szemüveg vagy kontaktlencse javíthatja a látásunkat, de a szaruhártya átalakítása szintén biztosítja a tökéletes látást.
Ha fontolóra veszi e beavatkozást, akkor valószínűleg már visel szemüveget vagy kontaktlencsét. Szemorvosa beszélni fog Önnel arról, hogy a photorefraktív eljárás Ön számára megfelelő-e vagy sem.

Lézeres szemműtét kockázatok:

A látás elvesztését okozó komplikációk nagyon ritkák. E műtétek bizonyos mellékhatásai, különösen a száraz szem és az ideiglenes látási problémák, mint például a fényforrás körüli káprázás meglehetősen általánosak. Ezek általában néhány hét vagy hónap elteltével megszűnnek, és nagyon kevés ember tartja őket hosszú távú problémának.
A refraktív sebészeti eljárások kockázatai a következők:

Szemszárazság. A beavatkozás egyik alapfeltétele a megfelelő minőségű és mennyiségű könny. Száraz szemű páciensek esetében lassabb gyógyulás, gyengébb látásélesség várható.
Csillogás, káprázás és kettős látás. Előfordulhat, hogy gyengébben lát éjjel a műtét után, amely általában néhány naptól néhány hétig tart. 
Fokozott fényérzékenységet, káprázó fényeket élénk fények körül vagy kettős látást észlelhet. Még akkor is, ha a szokásos vizsgálati körülmények között jó vizuális eredményt mérnek, a látás gyenge fényben (például alkonyatkor vagy ködben) a műtét után nagyobb mértékben csökkenhet, mint a műtét előtt.
Alulkorrigálás. Ha a lézer túl kevés szövetet távolít el a szem felszínéről, akkor nem érhető el a tisztább látási eredmény, amire számított. Ilyenkor szükség lehet egy ismételt eljárásra egy év után, hogy elérje a kívánt eredményt.
Túlkorrigálás. Nagyon ritkán előfordulhat az ún. túlkezelés. Ezt az orvos a kontrollok során észleli, és ennek megfelelően módosítja a posztoperativ kezelést. A túlkorrekciókat nehezebb javítani, mint az alulkorrekciókat.
Asztigmatizmus. Ezt a szemproblémát a szaruhártyaszövet egyenetlen eltávolítása okozhatja. Szükség lehet további műtétre, szemüvegre vagy kontaktlencsére. 
A regresszió az, amikor fénytörési hibája lassan visszatér az eredeti értékekre. Ez egy kevésbé gyakori komplikáció.
Látásvesztés. A műtéti szövődmények nagyon ritkán látásvesztést okozhatnak. Előfordulhat, hogy nem lát olyan élesen vagy tisztán, mint korábban.

Olyan feltételek, amelyek növelik a kockázatokat

Bizonyos egészségügyi feltételek növelhetik a ezzel a beavatkozással járó kockázatokat, vagy kevésbé kiszámíthatóvá teszik az eredményt.
Az orvosok nem javasolhatják a laser-es refrakciós műtétet az Ön számára, ha bizonyos feltételek fennállnak, beleértve:

 • autoimmun rendellenességek, mint például a rheumatoid arthritis
 • immunszuppresszív gyógyszerek vagy a HIV által okozott meggyengült immunrendszer
 • tartósan száraz szem
 • a látás változása gyógyszerek, hormonális változások, terhesség, szoptatás vagy életkor miatt
 • szembetegségek, mint például uveitisz, a szem területét érintő herpesz szimplex, glaukóma vagy szürkehályog
 • nagyon nagy pupilla vagy vékony szaruhártya esetén


Ha fontolóra veszi ezt az operációt, beszéljen orvosával kérdéseivel és problémáival kapcsolatban. Orvosa megvizsgálja, hogy Ön megfelelő jelölt-e az eljárásra.

Lézeres szemműtét árak:

Ezeket a beavatkozásokat általában választható műtéteknek tekintik, így a társadalombiztosítás nem fogja fedezni a költségeiket.

ÉlLESLÁTÁS SZEMÜVEG NÉLKÜL:

149.000 Ft/szem-től.

OLVASÓSZEMÜVEG KEZELÉS:
nem haladja meg, a 150.000 Ft/szem-et.

KERATOCONUS:

147.000 Ft/szem.

NO-TOUCH PRK:

179.000 Ft/szem.

Lézeres szemműtét menete:

Az eljárás előtt

 • Gondoskodjon a hazautazásról. Szüksége lesz valakire, aki elviszi Önt a műtét helyére és onnan otthonába. Közvetlenül a beavatkozás után még mindig érezheti a műtét előtt adott gyógyszer hatásait, és látása homályos lehet.
 • Hagyja ki a szem sminkjét. A műtét előtti napokban kerülje a szemkrémeket, parfümöket vagy testápolókat az arcon.

Orvosa arra is utasíthatja, hogy tisztítsa meg a szempilláit a műtét előtti napokban, hogy minimalizálja a fertőzés kockázatát.
Ha kontaktlencséket visel, amelyek megváltoztathatják a szaruhártya alakját, akkor teljes mértékben abba kell hagynia a viselésüket, és legalább egy hétig csak a szemüveget kell viselnie, mielőtt a vizsgálatot és a műtétet elvégzik. Orvosa konkrét iránymutatást fog adni a viselt kontaktlencse típusától függően, hogy mennyi ideig szüneteltesse a kontaktlencse viselést.
A vizsgálat során a szemorvosa megkérdezi orvosi és műtéti előzményeit, és átfogó szemvizsgálatot végez látása és a biztonságos beavatkozás érdekében.
Orvosa a következő jeleket keresi:

 • szemfertőzés
 • gyulladás
 • száraz szem
 • nagy pupillák
 • magas szemnyomás

Szemorvosa meg fogja mérni a szaruhártyája különböző paramétereit: az alakját, kontúrját, vastagságát és az esetleges rendellenességeket. 
Az orvosok általában a hullámfront által irányított technológiát alkalmaznak a szem részletes vizsgálatához az operáció előtt. Ebben a tesztben a vizsgáló eszköz a szem topográfiai térképéhez hasonlóan nagyon részletes felmérést készít. Minél részletesebb a mérés, annál pontosabb lehet a műtéti eredmény.
A műtét előtt orvosa megvitatja a műtét kockázatait és előnyeit, a műtét előtti és utáni elvárásait, valamint az esetleges kérdéseit.

Az eljárás során

Maga a műtét általában legfeljebb 5-15 perc alatt befejeződik. Az eljárás során a hátán fog feküdni. Lehet, hogy gyógyszert – nyugtatót - is kap a beavatkozás előtt.
Miután érzéstelenítő cseppek kerültek a szemébe, orvosa szemhéjterpesztőt használ a szem nyitva tartására.
A szaruhártya lézerrel történő kezelése előtt közvetlenül a szem felszínét előkészítik a kezeléshez, és látása kissé elmosódhat.
A korszerű, számítógép vezérelt lézerkészülékek mikron pontossággal „újra tervezik” a szaruhártya felszínét. A lézernyaláb minden egyes impulzusával apró mennyiségű szaruhártya szövetet távolít el.
A műtét során felkérést kap arra, hogy összpontosítson egy fénypontra. A fény villanása segít rögzíteni a tekintetét, miközben a lézer átalakítja a szaruhártyáját. 
Különböző szagokat észlelhet, mivel a lézer eltávolítja a szaruhártya szöveteit. Vannak, akik olyan szag illatát írják le, mint az égő haj. A beavatkozás után gyulladáscsökentő cseppek alkalmazása nélkülözhetetlen.
Ha mindkét szemén műtétre van szüksége, az orvosok általában ugyanazon a napon végzik el az eljárást mindkét szemen.

Az eljárás után

Közvetlenül a műtét után a szeme viszkethet, száraz lehet, éghet és könnyezhet. Valószínűleg homályos lesz a látása. Általában kevés fájdalmat fog tapasztalni, és az esetek döntő többségében gyorsan helyreáll a látása.
Fájdalomcsillapító gyógyszert vagy szemcseppeket kaphat, hogy az eljárás után néhány órán keresztül panaszmentes legyen.
A műtét után látni fog, de a látása nem lesz egyértelmű. Körülbelül két-három hónapig tart a műtét után, amíg a szeme tökéletesen meggyógyul és látása stabilizálódik. A látás javulásának esélye részben azon alapul, hogy látása milyen jó volt a műtét előtt.
A beavatkozás után 1-2 nappal a szemorvosával egyeztetni fog. Megvizsgálja, hogyan gyógyul a szeme, és ellenőrizni fogja, hogy vannak-e szövődmények.  Előfordulhat, hogy néhány héttel később megkezdheti a kozmetikumok használatát a szemén. Lehet, hogy várnia kell néhány hétig, mielőtt folytatná az erőteljes kontaktsportot, úszást vagy fürdőkád használatát.
Kövesse orvosa ajánlásait arról, hogy miként kezdheti újra a normális tevékenységeket.

Lézeres szemműtét eredmények:

A laser-rel végrehajtott műtétek kiváló látást eredményeznek szemüveg vagy kontaktlencse nélkül. Általában nagyon jó esély van arra, hogy a refraktív műtét után 100%-osnál is jobb látást érjen el.
E műtéten átesett 10 ember közül több mint 8-nak nincs szüksége a szemüvegére vagy kontaktlencséjére ezt követően.
Eredményei az Ön konkrét refrakciós hibájától és más tényezőktől függenek. Az alacsony fokú rövidlátó emberek esetében várható a legnagyobb siker. Azoknál az embereknél, akiknél nagy fokú távollátás, valamint az asztigmatizmus áll fenn, kevésbé kiszámítható eredmények várhatóak.
Egyes esetekben a műtét alulkorrekciót eredményezhet. Ha ez megtörténik, akkor szüksége lehet egy másik műtétre a megfelelő korrekció eléréséhez.
Nagyon ritkán néhány páciens esetében a látás lassan visszatér az eredeti látás szintjére, amely a műtét előtt volt. Ez bizonyos körülmények, például rendellenes sebgyógyulás, hormonális egyensúlyhiány vagy terhesség miatt fordulhat elő. A látás változása néha egy másik szemprobléma, például szürkehályog miatt következhet be. Beszéljen orvosával minden látásváltozásról.

Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva