Éleslátás szemüveg nélkül

Az ebbe a típusba tartozó látásjavító műtét lézerrel kezeli a refrakciós hibák által okozott látási problémákat.

Cél:

a páciens mind a két szemével jól lásson távolra.

Eszköze:

PRK és LASIK lézeres szemműtétek

Ára:

díja 149.000 Ft/szem-től.

Látásélesség visszaállítása:

Éleslátás szemüveg nélkül? Igen. Ez már lehetséges! Ismerkedjen meg a két eljárással, s a kezelések előnyeivel!
A lézeres szemműtétek jellemzően azt a célt szolgálják, hogy a páciens mind a két szemével jól lásson távolra. Ebből a szempontból mind a felszíni, mind a lebenyes eljárások alkalmasak. Mindkét eljárásnak megvannak az előnyei és a hátrányai.

PRK:

PRK

A felszíni lézerkezelések során a lézerrel a szaruhártya hámja alatti rétegeket kezeljük. A hám eltávolításának különböző formái vannak.
Ezek szerint a lézercentrumok különböző fantázia nevekkel (epiLASIK, LASEK, stb.) látták el gyakorlatilag ugyanazt a kezelést, amit ma úgy hívunk, hogy PRK.

A PRK kezelés során először el kell távolítani a legfelső hámréteget, hogy az alatta lévő állomány hozzáférhető legyen a lézer számára. A néhány másodperces kezelés után a hámjától megfosztott szaruhártyát egy terápiás kontaktlencsével fedjük, mely a hámhiányos terület védelmét és annak gyors gyógyulását, hámosodását szolgálja. A kezelés során létrehozott hámhiány 3 nap alatt gyógyul, a gyógyulás alatt idegentest érzés, könnyezés, fénykerülés lép fel. A megfelelő gyakorlat és technikai tudás birtokában ezek a panaszok nagymértékben csökkenthetők.
Már a kezelést követő első másodpercekben tapasztalható a látásjavulás, a hámosodás után pedig a látás napról-napra jobb lesz, 5-7 nap után a páciensek zavartalanul élvezhetik a tökéletes látást a mindennapok során.

LASIK:

LASIK
A lézeres kezelések másik csoportjában (LASIK, Femto-LASIK, stb.) a szaruhártya állományának lézerezése egy lebeny alatt történik. A szaruhártya felszínével párhuzamosan egy vágást ejtünk (a zsemléből készített szendvicshez hasonlóan), az így képzett lebenyt felhajtjuk, majd a szabaddá tett szaruhártya állományban megtörténik gyakorlatilag a PRK-hoz hasonló néhány másodperces lézerkezelés. A lézerezést követően a lebenyt visszahajtjuk. Ez a vágás a szaruhártya állományában soha nem gyógyul be, lebenyt gyakorlatilag a szaruhártya hámja és az egészséges szaruhártya élettani folyamatai tartják egyben.
Az eljárás tehát magában hordozza az előnyöket és a hátrányokat is: nincs hámhiány, vagyis nincs a műtét után kellemetlenség, de van helyette egy mesterségesen „kettészelt” és életünk során a különböző kóros folyamatokra érzékenyebb szaruhártya.

 

Mi a küönbség a LASIK és a PRK között?

Az alapvető különbség a két eljárás között tehát a biztonságban, és a kezelés során alkalmazott lézerek számában van: a PRK kezelés egy lézert használ, de hámhiányt hoz létre, mely panaszokat okozhat 2-3 napig, de ennek hámosodása után a szemen semmilyen eltérés nem fedezhető fel. A lebenyes technikák két lézert használnak, szendvics-szerűen megfelezik, elvékonyítják a szaruhártyát, nincs azonban hámhiány, ami a műtétet követő panaszokat okozhatná, viszont a szaruhártya véglegesen ketté lett szelve. A két eljárás között az alkalmazott technikának köszönhetően természetesen egy másik különbség is adódik, ami a kezelések árában mutatkozik. Természetesen a kétlézeres kezelések kétszer annyiba kerülnek, mint az egylézeres kezelések. Hazánkban is egyre elterjedtebbek a szemészeti lézerkezelések. Honlapok tucatjain tájékozódhatunk a különböző lézercentrumokról és az általuk alkalmazott kezelésekkel kapcsolatban. Ebben az értelemben valódi különbségek a kezeléseket végzők tapasztalatában és az általuk alkalmazott technológiában vannak. A lézeres szemműtétek egyik hazai úttörőjeként természetesen jól ismerem a hazánkban működő lézerközpontok mind személyi, mint technológiai adottságait, és nem ritkán tapasztalom a marketing nem mindig áldásos tevékenységét is. Amit mindenképpen tudni kell, a két eljárásról, és ami a páciens szempontjából végülis a legfontosabb, hogy 3 hónap múlva mindkét kezelési típussal az elért eredmény ugyanaz. Ezt több tízezres, különböző országokban elvégzett tanulmányok igazolják, és az USA egészségügyi engedélyezési hatósága, az FDA is elismeri. A fentiek értelmében a döntés mindig a páciens kezében kell, hogy legyen, szülessen az anyagi megfontolásból, a biztonságot, vagy pedig a rövidebb gyógyulási időszakot szem előtt tartva.

Lézerkezelés után:

A lézerkezelést követően otthonunkban, esetleg szállodai szobában célszerű pihenni. Kerüljünk minden olyan tevékenységet, mely során sérülés érheti a szemünket, vagy idegen anyag kerülhet bele. Néhány napig a tiszta csapvíz sem érheti a szemünket tisztálkodás közben, s kerüljük a fizikai tevékenységet, uszodák, szaunák és konditermek látogatását, szabadban végzett sportokat. Használjuk a felírt szemcseppeket az orvosi utasítás szerint, és jelenjünk meg az előírt kontroll vizsgálatokon.

Lézeres kezelés kockázatai:

A lézeres kezelés kockázatairól általában el lehet mondani, hogy azok az igénybe vett eszközök és lézerek számával arányosan növekednek.

  • A felszíni, PRK eljárás a kockázatok szempontjából a lehető legbiztonságosabb kezelési típus. Amennyiben betartjuk az általános higiéniás szabályokat, a szemcseppeket utasításnak megfelelően használjuk, az előírt kontroll vizsgálatokon megjelenünk, úgy gyakorlatilag semmilyen szövődmény sem várható. Egyéni gyógyulási hajlamtól függően előfordulhat, hogy a látás kicsit lassabban élesedik ki, de a végeredmény szempontjából ez nem okoz gondot. Az egyetlen probléma, ami ezrelékes nagyságrendben fordulhat elő, az dioptriák egy részének visszarendeződése. Ebben az esetben egy ismételt kezeléssel ez a probléma is megoldható, mivel a felszíni kezelés ezt lehetővé teszi.
  • A kétlézeres lebenyes technika során a lebenykészítés során, illetve annak visszafektetése után súlyosabb gyulladás, és gyakran komoly szemszárazság léphet fel. Mivel a lebeny soha nem tapad vissza alapjára, a szem sérülékenyebbé válik, éppen ezért bizonyos sportok, tevékenységek ezt követően már nem folytathatók. Természetesen a szövődményeket kivédhetjük az utasítások és utókezelések betartásával. Amennyiben dioptria visszarendeződés következne be, a kezelés megismétlése bonyolult, a szem épsége szempontjából körülményesebb, mint a PRK műtétek után. Éppen ezért célszerű ezt a kezelési típust azoknak választani, akiknél már nem várható fénytörési hibájuk változása.
Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Csütörtök: 10.00 - 18.00 óráig
Péntek: 10.00 - 16.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva