Zöldhályog gyógyítása

A tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, terápiája túlnyomó részében konzervatív.

Fontos:

Konzervatív terápia alatt különböző szemnyomást csökkentő szemcseppek alkalmazását értjük.

Ami elvárható:

A gyógykezelés nem képes visszafordítani a már bekövetkezett látásvesztést, de segíthet megállítani a látásának további  romlását.

Terápia:

Több. különböző típusú glaukóma létezik, és a gyógymód az egyént érintő konkrét típustól függ.

Áttekintés:

zöldhályog gyógyítása

A zöldhályog gyógyítása sajnos még várat magára. Diagnosztizálása sem könnyű feladat, mivel tünetei általában nem elég nyilvánvalóak, hosszú időn keresztül, meglehetősen lassan alakulnak ki. Ezért olyan veszélyes - áldozatainak döntő többsége csak a látásvesztés megfigyelése után fontolgatja a kezelést, amikor a kár már megtörtént.
Ez a szembetegség húzódik meg az irreverzibilis (vissza nem fordítható) vakság vezető mögött világszerte.

Gyógykezelés:

Orvoslása tabletták, szemcseppek, hagyományos vagy lézersugaras kezelés vagy ezek kombinációja segítségével végezhető el. A látásvesztés elkerülése továbbra is e módszerek végső célja, mivel a glaukóma visszafordíthatatlan látásvesztést vált ki.
Speciális esetben, pl. zárt zugú glaukóma esetén, különösen annak akut formájában lézerkezeléseket alkalmazunk, mellyel a glaukómás roham az esetek legnagyobb részében, különösen az időben felfedezett és megfelelően kezelt betegek esetében, gyógyítható.

1. Szemcseppek

A szemnyomás szabályozása megköveteli, hogy rendszeres és pontos legyen adagolásuk. (Mivel azonnal felszívódnak a véráramba, jó ha megosztja a szemorvossal az éppen szedett egyéb gyógyszerekről az információkat, hogy felmérhesse, biztonságos-e együttes alkalmazásuk.)  Kezdetben égő vagy szúró érzéssel találkozhat használata közben, de ez a kellemetlenség nem tarthat tovább néhány másodpercnél.

2. Lézeres kezelések

Bizonyos esetekben nem elegendő a szemcseppek alkalmazása, vagy különböző okokból az nem kivitelezhető. Ilyenkor a lézerterápiák jelenthetnek megoldást. Tudnunk kell azonban, hogy ezen eljárásokkal a legtöbbször csak átmeneti javulást érünk el, gyakran kell a gyógykezeléseket megismételni.

3. Hagyományos sebészeti eljárások

Ezek a hagyományosnak mondott terápiák azon ritka esetekben ajénlhatók, amikor a szemcseppekkel vagy lézerrel végzett terápia nem vezetett eredményre. Ezek alkalmazásának célja a szemnyomás tartós csökkentése. Ezekkel az eljárásokkal nem a látást javítjuk, hanem a még meglévő látás megőrzését célozzuk meg.
Az említett beavatkozások helyi érzéstelenítésben történnek. Különösebb előkészületet a beteg részéről nem igényelnek, az utókezelés a szokásos néhány napos ágynyugalommal és a megfelelő szemcseppek alkalmazásával megoldható.

Életmód változtatás a szem egészségének megőrzése érdekében:

zöldhályog és életmód változtatás

Ezek a tippek segíthetnek a magas szemnyomás szabályozásában és a szem egészségének javításában.

Az egészséges táplálkozás jótékony hatású az egészség megőrzésében, de nem akadályozza meg a glaukóma súlyosbodását. Számos vitamin és tápanyag fontos a szem egészsége szempontjából, beleértve a cinket, rézet, szelént és antioxidáns C-, E- és A-vitaminokat.

  • A magas transzzsírsavtartalmú étrend fogyasztása károsíthatja a látóideget. Kerülnie kell az olyan ételeket, mint a finom pékáruk, pl a sütik, fánkok vagy a sült krumpli fogyasztását, hogy elkerülje a glaukóma súlyosbodását.
  • Ha ételallergiája van, nagyobb lehet a glaukóma kockázata. Dolgozzon orvosával az allergiás reakciókat okozó ételek kiszűrésén. Általában az allergiát okozó ételek közé tartozik a szója, a tejtermék, a búza és a kukorica.
  • A telített zsírtartalmú ételeknek is szerepelnie kell az elkerülendők listáján. Nemcsak súlyosbítják a glaukómát, hanem súlynövekedést is okoznak. Az elhízás magasabb glaukómás érintettség kockázatával járhat együtt.

A rendszeres testmozgás csökkentheti a szemnyomást nyitott szögű glaukóma esetén. Beszéljen orvosával egy megfelelő edzésprogramról.

Korlátozza az elfogyasztott koffein mennyiségét. Nagy mennyiségű koffeint tartalmazó italok fogyasztása növelheti a szemnyomást.

Gyakran fogyasszon egyszerre kevés vizet.
Egy nap alatt csak mérsékelt mennyiségű folyadékot fogyasszon. Egy liter vagy annál több folyadék rövid időn belüli elfogyasztása átmenetileg növelheti a szemnyomást.

Aludjon megemelt fejjel. Kimutatták, hogy egy ékpárna használata, amely kissé, kb. 20 fokos szögben emeli meg a fejet, csökkenti az intraokuláris nyomást alvás közben.

Előírás szerint szedje a gyógyszert. A szemcseppek vagy más gyógyszerek előírás szerinti használata segíthet abban, hogy a lehető legjobb eredményt érje el a kezelésből. Ügyeljen arra, hogy a cseppeket pontosan az előírás szerint használja. Ellenkező esetben a látóideg károsodása súlyosbodhat.

Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva