Korrigálható a keratoconus?

A szaruhártya kupola alakú, elülső felülete elvékonyodik és fokozatosan, kúpszerűen kidudorodik.

Fontossága:

A betegség általában mindkét szemet érinti, okát eddig még nem sikerült megtárni.

Diagnosztizálás:

Mivel a szaruhártya deformitása nehezen felismerhető, gyanú esetén a szaruhártya topográfiás vizsgálatával keresik a betegség egyéb jellegzetességeit.

Ára:

A CXL eljárást célszerű egy péntek délutáni időpontban elvégezni, bár a  másnapi munkavégzésnek nincs különösebb akadálya. Díja: 147.000 Ft/szem.

Tudnivalók:

A keratoconus - (jelentése a kúp alakú szaruhártya) homályos látást, fényre és a vakító fényre való érzékenységet okozhat. A 10-25 év közötti embereket érintettel elsősorban. A betegség lassan előre haladhat akár 10-20 évig is.

Korai szakaszában szemüveggel vagy lágy kontaktlencsével javíthatja a látási problémákat. Később kemény gázáteresztő kontaktlencséket alkalmazhatunk. Ha a keratokónusz előrehaladott állapotba kerül, akkor szükség lehet szaruhártya átültetésre is.

Keratoconus - (ejtsd: keratokónusz)

Keratoconus szimptómák:

Jelei a betegség előrehaladtával változhatnak. Ilyenek lehetnek:

 • Homályos vagy torz látás
 • Fokozott érzékenység az erős fényre és a vakító fényre, ami problémákat okozhat az éjszakai vezetés során
 • Szemüveg dioptriájának gyakori változtatásának szükségessége
 • A látás hirtelen romlása vagy elhomályosulása

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Forduljon szemorvosához, ha látása gyorsan romlik, amelyet a szem szabálytalan domborodása (asztigmatizmus) okozhat. Rutinos szemorvos a vizsgálata során keratokónusz jeleit is keresheti.

A kúp alakú szaruhártya kialakulása:

Senki sem tudja, mi okozza ezt az elváltozást, bár feltételezik, hogy genetikai és környezeti tényezők együttesen befolyásolják. Körülbelül 10 keratokónuszban szenvedő embernek ugyancsak van egy szülője, aki ezzel a szemfelszín betegséggel kűzd.

Keratoconus kockázati tényezők:

Ezek a rizikófaktorok növelik kialakulásának esélyét:

 • Családban előforduló keratokónusz
 • Erősen dörzsöli a szemét
 • Bizonyos állapotok, például retinitis pigmentosa, Down-szindróma, Ehlers-Danlos szindróma, szénanátha és asztma

Keratoconus szövődmények:

Bizonyos helyzetekben a szaruhártya gyorsan duzzadhat, és hirtelen csökkent látást és hegesedést okozhat. Ez egy olyan állapothoz vezet, amikor a szaruhártya belső határhártyája károsul, lehetővé téve a folyadék bejutását a szaruhártyába.

Az előrehaladott keratokónuszban a szaruhártya hegesedhet, különösen ott, ahol a kúp kialakul. E hegesedés súlyosbítja a látási problémákat, és szaruhártya-átültetési műtétet indokolhat.

Keratoconus diagnosztizálása:

Diagnózis - keratokónusz

Diagnosztizálására szemorvosa áttekinti orvosi és családi anamnézisét, és szemvizsgálatot végez. További vizsgálatokat végezhet a szaruhártya alakjának részletesebb meghatározása érdekében. A keratokónusz diagnosztizálására szolgáló tesztek a következők:

 • A szem refrakciója. Ebben a vizsgálatban a szemorvos speciális felszerelést használ, amely megméri a szemét, hogy ellenőrizze a látási problémákat.
 • Réslámpás vizsgálat. Ebben a vizsgálatban orvosa függőleges fénysugarat irányít a szem felületére, és alacsony fényenergiájú mikroszkópot használ a szemének megtekintéséhez. Kiértékeli a szaruhártya alakját, és más lehetséges problémákat keres a szemében.
 • Keratometria. Ebben a vizsgálatban a szemorvosa egy fénykört fókuszál a szaruhártyájára, és hogy meghatározza a szaruhártya görbületi sugarát.
 • Számítógépes szaruhártya leképezés. Speciális képalkotó tesztek, például optikai koherencia tomográfia és szaruhártya topográfia rögzítik a szaruhártya alakját, hogy a szaruhártya felületéről részletes alaktérképet készítsenek. A tesztek a szaruhártya vastagságát is megmérhetik.

Műtéti kezelés - Keratoplasztika:

A terápia a betegség súlyosságától és annak állapotától függ.
Az enyhe vagy közepes mértékű keratokónusz szemüvegekkel vagy kontaktlencsékkel kezelhető. Sok ember számára a szaruhártya néhány év elteltével stabilizálódik. Ha ilyen típusú, akkor valószínűleg nem tapasztal súlyos látási problémákat.
Néhány beteg esetében azonban a szaruhártya hegesedik vagy kontaktlencsék viselése panaszossá válik. Ezekben az esetekben műtétre lehet szükség.

 • Szemüvegek vagy lágy kontaktlencsék. A szemüveg vagy lágy kontaktlencse javíthatja a homályos vagy torz látást a korai keratokónuszban.
 • Kemény kontaktlencsék. A kemény (merev, gázáteresztő) kontaktlencsék gyakran a következő lépés a progresszív keratokónusz terápiában. A kemény lencsék kezdetben kényelmetlenséget okozhatnak, de sokan alkalmazkodnak a viselésükhöz, és kitűnő látást nyújtanak.
 • Szaruhártya cross-linking orvoslása. Ebben az eljárásban a szaruhártyát telítik riboflavin cseppekkel és ultraibolya fénnyel kezelik. A szaruhártyába beitatódott riboflavin molekuláinak keresztkötése hozzájárulhat a progresszív látásvesztés kockázatának csökkentéséhez azáltal, hogy a szaruhártyát a betegség korai szakaszában stabilizálja.
 • Szaruhártya átültetés. A szaruhártya hegesedése vagy rendkívüli elvékonyodása esetén valószínűleg szaruhártya-átültetésre (keratoplasztika) van szüksége.

A keratoplasztika egy teljes szaruhártya-átültetés. Ebben az eljárásban az orvos eltávolítja a központi szaruhártya teljes vastagságú részét, és helyettesítik azt donorszövettel.
Az átültetés általában sikeres, de a lehetséges szövődmények között szerepelhet a graft kilökődés, rossz látás, asztigmatizmus és fertőzés, ezért mindenképpen első lépésben a cross-linking gyógykezelést fogják Önnek javasolni.

Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva