Keratoconus

Keratoconus A keratoconus (ejtsd: keratokónusz;) a görög kerato- szaruhártya; és konos kúp szavakból származik. A szaruhátya egy része elvékonyodik és kúpszerűen kidudorodik a szemfelszíne. A betegség általában mindkét szemet érinti, okát eddig még nem sikerült feltárni.
Mivel a szaruhártya deformitása nehezen felismerhető, önmagában a (szemüvegboltokban megszokott) fénytörésmérőre alapozott vizsgálat alkalmatlan a betegség észlelésére, ráadásul ezek a boltok a szemüveg forgalmazásból élnek és teljesen fölöslegesen terhelik a beteget egy új szemüveg költségeivel.
A keratoconusz kezelése korábban műtéti úton történt, az ún. keratoplasztika eljárással. Ez a műtét sok szövődménnyel járhat, éppen ezért mára újabb, kevesebb „mellékhatással” járó technikát is kidolgoztak. A szaruhártya-átültetés egyik ilyen alternatívája a szaruhártya gyűrűszegmens átültetés. Ilyenkor hártya szélén kis bevágásokat ejtenek, és két vékony polimetil-metakrilát ívet csúsztatnak mindkét stroma rétegei közé. A szeletek hatására a szaruhártya felszíne kisimul, laposabbá válik. Az eljárást járóbetegként, helyi érzéstelenítéssel végzik. Előnye, hogy eltávolítható, és kicserélhető. A szaruhártya riboflavinos kollagén keresztkötése, ami CXL néven is ismert, a riboflavinok egyszeri szembe juttatását és a szem 30 perces UV-A megvilágítását jelenti A riboflavin új kötéseket alakít ki a szaruhártya kollagénrostjai között a stroma rétegben, ami megnöveli és segíti megtartani a szaruhártya mechanikai szilárdságát. Rendelőnkben lehetőség van a CXL kezelés végzésére. Járóbeteg ellátásban történik, a másnapi munkavégzésnek nincs különösebb akadálya, de célszerű inkább egy péntek délutáni időpontban elvégezni a kezelést. A kezelés ára: 120.000 Ft szemenként.

Tünetek:

A többszörös szellemkép, más néven egyszemes, szellemképes többeslátás. A betegség kamaszkorban kezdődik, legsúlyosabb formáját pedig a beteg 20-as, 30-as éveiben érheti el. A látásromlás hatással lehet a munkavégző képességre is. Egy ideig a kemény kontaktlencse lehetővé teszi a normális életvitelt. További romlás esetén különböző műtéti kezelések válhatnak szükségessé: kollagén cross-linking, intrastromális szaruhártya-gyűrű beültetése, vagy szaruhártya átültetés.
Keratoconus diagnosztizálás

Diagnosztizálás:

A vizsgálat a páciens kórtörténetének, az alapvető panaszainak és egyéb, látással kapcsolatos tüneteknek a felvételével kezdődik. Fontos lehet egy korábbi szembetegség vagy sérülés, mely a látást jelenleg is befolyásolhatja.
A látásélesség szokásos szemészeti táblás meghatározása után keratometriás méréssel megvizsgálják a szaruhártya lokális görbületét.
Általában auto-refractometriás mérés is történik, de szabálytalan szemfelszín esetén ennek szerepe csak másodlagos.
Keratokónusz gyanúja esetén réslámpás vizsgálattal keresik a betegség egyéb jellegzetes tüneteit. Az előrehaladott esetek rendszerint könnyen észrevehető és félreérthetetlen jeleket szolgáltatnak a vizsgáló számára már a további tesztek előtt.
Sokkal részletesebb adatokhoz lehet jutni a cornea-topográfiás vizsgálat révén, melynél az elkészült digitális felvételek elemzésével meghatározható a szaruhártya felszíne. A topografikus térkép jelzi a torzulásokat és hegesedéseket a szaruhártyán.
Cím:
1089 Budapest
Vajda Péter u. 43.
diagnOPTIKA
Elérhetőség:
06-1/ 785-7521, 06-20/248-3498
info@diagnoptika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Csütörtök 10-18 óráig
Péntek 10-16 óráig
Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu