Látótér vizsgálat

Segít meghatározni, hol kezdődik és végződik az oldalsó (perifériás látása) és milyen jól látja a páciens a tárgyakat itt.

Lényege:

A teszt képes meghatározni, hogy vannak-e vakfoltok (úgynevezett scotomák) a látásában, és ha igen, akkor hol vannak ezek.

Perimetriai teszt:

A páciens egy sor villogó fényre reagál, miközben egyenesen előre néz. Válaszai segítenek az orvosnak eldönteni, hogy van-e látómezőben "kiesése" (hiány).

Ára:

A teszt elvégzése 15.000 Ft, kiértékelési igénnyel együtt a bekerülési költsége: 12.000 Ft valamin az általános vizsgálat díja.

Mi a látómező?

Általában a tér széles területét látjuk magunk előtt. Anélkül, hogy megmozdítanánk a szemünket, nem csak azt látjuk, ami egyenesen előttünk van, hanem azt is, ami fent, vagy mindkét oldalon.
A legtöbb ember ezt "periférikus látásként" ismeri. Az egész területet, amit látunk, látómezőnek nevezzük.

normál látótér
A látás általában a látómező közepén a legjobb. Ezért fordítjuk a szemünket olyan tárgyak felé, amelyeket jobban látni akarunk. Minél távolabb van a látásunk középpontjától egy tárgy, annál kevésbé látjuk tisztán.
Amikor egy tárgy elég messzire mozog oldalra, teljesen eltűnik a látásunkból. Végül is a szemész azt teszteli, hogy mennyire érzékeny a látás a látómező különböző részein.
Mindez segíthet az orvosnak megtalálni az olyan betegségek korai jeleit, mint a glaukóma, amelyek fokozatosan károsítják a látásunk ezen részét.
Néhány glaukómában szenvedő ember nem észlel semmilyen problémát a látásával kapcsolatban, de ez a teszt azt mutatja, hogy a perifériás látás szűkül.
szűkült látótér
A teszt eredménye segíthet az orvosnak abban is, hogy többet megtudjon az idegrendszer azon részéről, amely lehetővé teszi számunkra, hogy lássunk.
Az idegrendszer vizuális része magában foglalja a retinát (a "film" a kameraszerű szemben), a látóideget (a "huzal", amely a retinából az agyba szállítja a képeket) és maga az agyat. A rendszer bármely részével kapcsolatos problémák megváltoztathatják a látómezőt.
Az eredményekben jól ismert minták vannak, amelyek segítenek az orvosoknak felismerni bizonyos típusú sérüléseket vagy betegségeket.
Ha rendszeres időközönként több ilyen tesztet ismételnek meg, az orvosok azt is meg tudják mondani, hogy a beteg látása egyre jobb vagy rosszabb lesz-e.

 

Teszt ismétlés

Néha az orvos azonnal meg akarja ismételni a tesztet, hogy megbizonyosodjon az eredmények pontosságáról. Ha például a beteg fáradt, az eredmények megbízhatatlanok lehetnek. Orvosa azt is javasolhatja, hogy néhány héten, néhány hónapon vagy egy éven belül kerüljön sor a tesztre. Erre azért lehet szükség, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem észlel új problémákat. Ha olyan állapotot találnak, mint a glaukóma, rendszeresen teszteket végeznek, hogy megtudják, mennyire működik a kezelés.

Látómező vizsgálat eszköze

Ma már számítógépes műszerek állnak rendelkezésre vizuális tesztek elvégzésére és a végeredmények kiszámítására. Ezek a műszerek pontosabbak és a körülmények reprodukálhatóbbak, mivel a fej mindig ugyanazon a helyen van a mérés során. A műszernek van egy nagy központi "célpontja", amelyre a páciens ránézhet, így a látómező középpontja stabilan tartható. A műszer apró fényfoltokat használ a látás tesztelésére, a fény fényereje és színe pedig módosítható a látás érzékenységének mérésére az egyes helyeken. A teszteket több ezer egészséges emberen végezték el, így a "normális" eredmények ismertek, és ehhez viszonyítják az eredményeket. A műszer minden új tesztet össze tud hasonlítani ezekkel a szabványokkal.

Látómező vizsgálat eredménye:

A „normál” teszt azt jelenti, hogy a páciens nagyjából olyan jól lát a látómező közepén és szélein, mint bárki más. A látómező szűkület konkrétan “zsugorodást” jelent, szó szerint, mely határainak csökkenésével járnak. A látómező csökkenés másik típusa az ún. szkotóma, mely egy szigetszerű kieséssel jár: ezen a területen a látás “foltos”. A szkotóma nem keverendő össze a szemünk látását kitakaró homályokkal, melyek “mozognak, úsznak” a szemünk előtt. Ezért nem mindegy, hogyan adjuk elő panaszainkat a szemorvosnak Ezeket az végeredményeket a műszer pontok vagy számok mintáiként nyomtatja ki. A minták sokat elmondanak az orvosnak a szem és a látómezőrendszer működéséről. Ez segít orvosának eldönteni, hogy van-e olyan egészségügyi problémája, amelynek diagnosztizálásához további vizsgálatra van szükség, vagy a kezelés javasolt.

latoter vizsgálat normál értékei
Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva