Szürkehályog

Szürkehályog A szürkehályog a normális állapotban víztiszta és szemlencse átlátszóságának csökkenését okozó elváltozás. Orvosi nyelven a görög eredetű catarcta kifejezést használják, ami vízesést jelent. Az elnevezés valóban találó, mert a szemlencse a legtöbb esetben elszürkül, a betegség elszenvedőjének a látása olyanná válik, mintha egy vízfüggönyön keresztül nézne. Jellemzően az idősebb korosztályt érinti nemtől függetlenül. Fokozatosan, gyakran évek alatt vezet észrevehető látásromláshoz, olyannyira, hogy kezdeti időszakban átmenetileg még az olvasás is könnyebben mehet, akár még a szemüveg nélküli olvasás is lehetségessé válik, aminek természetesen az addig szemüveges beteg nagyon örül. A későbbiekben aztán nagyobb mértékű látásromlás lép föl, mely a napi életvitelében is akadályozza a beteget, mely a szürkehályog műtéti megoldását indokolja. A műtét során az elszürkült lencsét eltávolítják a szemlencse tok helyén hagyásával, és ebbe ültetik a műanyagból készült szemlencse protézist.

Diagnózis:

A kialakult szembetegség egy szemorvosi vizsgálat során megállapítható. Nem szükséges egyéb, pl. labor más diagnosztikai vizsgálat. Gyakori, hogy szemüveg rendelésénél fedezi fel a szemorvos a kezdődő szürkehályogot. A diagnózis felállítása még nem jelent azonnali műtéti indikációt, a műtét ugyanis időben tervezhető. Fontos megállapítani ilyenkor, hogy van-e még egyéb elváltozás a szemben, mely a szürkehályog mellett szintén ronthatja a látást. Egy ilyen kóros folyamatnak a jelenléte ugyanis kedvezőtlen irányban befolyásolhatja a műtét eredményét.

Tünetek:

Az időskori szürkehályog fokozatosan, kezdeti formájában gyakran észrevétlenül, fokozatosan lép föl. Előrehaladott formájában csökken a látásélesség, homályosabbá válnak a tárgyak körvonalai, fakulnak a színek. Nem ritka a közeli látásélesség javulása sem, de egy idő után már még a tévézés, autóvezetés is nehezebbé válik. A szürkehályog „érett” formája ma már nagyon ritkán tapasztalható, mert a látás ilyenkor olyan nagy mértékben csökken, hogy a beteg ennek kialakulása előtt felkeres egy szemorvost.

Cím:
1089 Budapest
Vajda Péter u. 43.
diagnOPTIKA
Elérhetőség:
06-1/ 785-7521, 06-20/248-3498
info@diagnoptika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Csütörtök 10-18 óráig
Péntek 10-16 óráig
Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu