Szemüveg

Gyógyászati segédeszköz: segítségével az emberi szem fénytörési hibáit, vagyis a látást korrigáljuk.

Típusai, alkalmazása:

Áttekintés:

szemüveg

A szemüveg látványa családtagjainkon, barátainkon és munkatársainkon olyannyira megszokott manapság, hogy könnyű alábecsülni azt az életet megváltoztató szerepet, amelyet ez az egyszerű, látásjavító technológia játszik a mindennapi jólétünkben.

Két összetevőből áll: a szemüvegkeretből és a lencsékből. A keretekbe domború vagy homorú lencséket csiszolnak, melyeknek fénytörő ereje  negyed dioptria pontossággal elkészíthetőek. Kezdetben a lencsék üvegből készültek, de ma már gyakorlatilag kivétel nélkül speciális műanyagokból készülnek, számtalan előnyük miatt: könnyűek, magas törésmutatóval rendelkeznek és törhetetlenek, valamint felület kezelhetőek vagy anyagukban színezhetőek.
A szemüveglencsék lehetnek egy fókuszúak – távolra vagy közelre használhatók csak - , illetve bifokálisak - mind távolra, mind közelre használhatóak - vagy multifokálisak, ez utóbbiak  minden helyzetben használhatóak.

Hogyan működik?

Az ókori rómaiak először fedezték fel, hogy az üvegdarabok alkalmazásával a fénytörés megváltoztatására tisztábban olvashattak apró betűket, és közben feltalálták a nagyítót.

A fénytörés az a kifejezés, amelyet a fénysugár elhajlását jelenti, amikor átmegy egy kisebb fénysűrűségű közegből, például a levegőből az átlátszó üveg vagy műanyag vastagabb sűrűségébe. A fénytörés dinamikáját a legtisztábban akkor figyelhetjük meg, ha egy ceruzát vízbe mártunk, és megfigyelhetjük, hogyan jelenik meg: már nem egyenes, olyan mintha megtörne.

Hogy lát a szemünk?

A látás érdekében a fénynek át kell haladnia a pupillán és a szem domború, átlátszó, külső felületén, amelyet szaruhártyának neveznek. Ezek együttesen összezsugorítják a bejövő képeket, hogy a szem hátsó felületére, a retinára fókuszálják őket, amely szintén ívelt.

Az agyunk látja, mi vetül a retinánkra?

Ha a szaruhártya, a pupilla és a szemlencse minden bejövő fényt beállít, hogy pontosan az ívelt retina hátlapjára koncentrálódjon, akkor tökéletes látás jön létre. Ha azonban a kivetített kép az ívelt retina elé összpontosul, akkor a látási távolsága romlik, ezt az állapotot rövidlátásnak vagy miópiának nevezzük.

Ezzel ellentétben, ha a keletkező kép a retina mögé vetül, az Önhöz közeli elemek homályosnak tűnnek, ezt az állapotot távollátásnak vagy hiperópiának hívják.

Ha pedig maga a szaruhártya hibás, akkor elmosódhat a látásunk egy második fókuszpont kialakításával, amely állapotot asztigmatizmusnak nevezünk.

Műanyag szemüvegkeret és lencsék:

műanyag szemüvegkeret és lencsék

A szemüvegek, mint divatos kiegészítők, a 20. században terjedtek el, amikor az ipari forradalom olyan erős műanyagok használatát vezette be, amelyek sokféle formába, méretbe és színbe formálhatók.
Az 1980-as évekre a szemüvegek „megviccelték” saját nevüket a műanyag lencsék bevezetésével, így mind a szemüveg, mind a napszemüveg könnyebbé és kevésbé törékennyé váltak.
A műanyagok által a szemüvegekkel kapcsolatos újítások különösen hasznosnak bizonyultak a gyermekek számára, akik részesültek a törésálló, karcálló lencsebevonatokból, élvezhették a rugós keretek, szilikon orrpárnák előnyeit, valamint az ívelt szemüvegszárakat, melyek az okulárét a helyükön tartják.

Multifokális lencsék és intelligens eszközök:

Azok az emberek, akik például presbiópiában szenvednek, nem látják tisztán a dolgokat közelről, mert szemlencséjük már nem rendelkezik rugalmassággal a bejövő fénysugár megfelelő beállításához.

A presbiópiában szenvedők közül sokan részesülnek a multifokális vagy progresszív lencsékből, amelyek képesek korrigálni a közeli, a távoli és a középső távolságokat egy lencsében.

A közelmúltban kifejlesztettek olyan szemüveget, mely képes számítógépes képek jelenítésére és tárolására. Ennek a látásjavító eszköznek egykor egyetlen célja az elmosódott látás kijavítása volt, az intelligens eszköz most azonban behatol ezekbe a kristálytiszta lencsékbe, hogy a szemüvegkeretekbe épített mini-számítógép által generált információkat jelenítse meg.
Ez az eszköz újradefiniálja a tökéletes látásra törekvést azáltal, hogy kényelmesen megjeleníti azokat a dolgokat, amelyek különben elvonhatják a figyelmünket, például navigációs térképek, egészségügyi mutatók, sőt sürgősségi telefonhívások és szöveges üzenetek.

intelligens szemüveg
Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva