Mit tehet a cukorbeteg látószerve védelme érdekében?

A diabetesben szenvedők között 25-ször több a vak, mint az egészséges népességben.

Fontossága:

A cukorbetegség károsító hatásainak célszervei közé tartozik maga a szem is. A vakság vezető okai között tartják számon a diabetest.

Megelőzés, késleltetés:

A cukorbetegség kezelése, a fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás és a gyógyszerek szedése segíthet megelőzni vagy késleltetni a látásvesztést.

Ára:

Díja első alkalommal 18.000 Ft.
Minden további vizsgálat 50%-os kedvezménnyel, 9.000 Ft.
Az OCT analízis 9.000 Ft-ba kerül.

Tudnivalók:

Hazánk lakosságának 10%-a szenved cukorbetegségben.

A diabétesznek két formája ismert: az I.-es illetve a II.-es típus.

Az egyes típusú a hasnyálmirigy valamilyen kóros elváltozása miatt alakul ki. Ezek a betegek jellemzően inzulinkezelésben részesülnek.

A II.-es típusú cukorbetegség napjaink népbetegségének tekinthető, mely a hiedelemmel ellentétben nem örökölhető, hanem az a helytelen életmódvitel következtében alakul ki. Ezek a betegek jellemzően tablettákkal szabályozzák a vércukorszintjüket.

Hogyan hat a cukorbetegség a szemre?

A cukorbetegség az egész szervezetben az idegeket és az ereket károsítja. Mindkét probléma hatással lehet a szemére. A diabétesz a retinát érinti, amely a szem hátsó részén található. Feladata a fényjeleket elektromos jelekké alakítása. A retina egy része, az úgynevezett makula lehetővé teszi a finom részletek tisztánlátását. A makula működése a retinában és az amögött lévő erektől függ.

Az ellenőrizetlen cukorbetegség idővel károsíthatja ezeket az ereket és diabéteszes retinopátiának nevezett állapotot okozhat. Az, hogy a makula funkciója és látása milyen mértékben érintett, változhat.

Mik a cukorbetegség szemészeti szövődményei?

cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség szemészeti szövődményei jellemzően a hajszálerek keringési zavarai miatt fellépő kóros elváltozások.

 • Szemhéjszéli gyulladás (blepharitis)
 • Glaucoma (Zöldhályog)
 • Időskori makuladegeneráció
 • Szürkehályog
 • Diabéteszes retinopátia

Ezek egy idő után a látás csökkenését vagy akár vakságot okozhatnak. Ezeknek a kóros folyamatoknak a korai felismerésében játszik szerepet a rendszeres szemészeti szűrővizsgálat, amelyet látáspanaszok hiányában is el kell végezni legalább egyszer egy évben.

Mi az a diabéteszes retinopátia?

diabéteszes retinopátia

A diabéteszes retinopátia (retinopathia diabetica) olyan szembetegség, amely cukorbetegeknél látásvesztést és vakságot okozhat.
Előfordulhat, hogy a diabéteszes retinopátia kezdetben nem jár tünetekkel, de a korai felismerés segíthet a látás védelmében.

Elmúlhat diabéteszes retinopátia?

Bár a kezelés lelassíthatja vagy megállíthatja a diabéteszes retinopátia progresszióját, ez NEM GYÓGYMÓD. Mivel a cukorbetegség egy életen át tartó ÁLLAPOT, a jövőbeni retinakárosodás és látásvesztés továbbra is lehetséges. Még a betegség kezelését követően is rendszeres szemvizsgálatra és további kezelésre lehet szüksége.

Mik a diabéteszes retinopátia figyelmeztető jelei?

 • fokozatosan romló látás
 • hirtelen látásvesztés
 • a látómezőben lebegő formák
 • homályos vagy foltos látás
 • szemfájdalom vagy vörösség
 • nehéz látni a sötétben

Ki van téve a diabéteszes retinopátia kockázatának?

Bárki, aki bármilyen típusú cukorbetegségben szenved, diabéteszes retinopátiát kaphat - beleértve az 1-es, 2-es típusú és terhességi cukorbetegségben szenvedőket (a cukorbetegség olyan típusa, amely terhesség alatt alakulhat ki).   
5 év betegségtartam után 25%, 10 év után már 60-80%-os gyakorisággal jelentkeznek a szemészeti szövődmények.   A szemtünetek sorrendisége nagy mértékben függ a szénhidrát-háztartás ingadozásaitól és egyéb krónikus betegségektől. Az anyagcsere kontroll fontossága ezért nem hangsúlyozható ki eléggé: bizonyos kóros folyamatok akár meg is fordíthatók, vagy további károsodások ezáltal megállíthatók. Így csökkentheti a diabéteszes retinopátia kialakulásának kockázatát. 

Mi okozza?

A cukorbetegség károsítja a vérereket az egész testben. A szem károsodása akkor kezdődik, amikor a vérben lévő cukor elváltozásokat okoz a retinájába lévő apró hajszálerekben. Ezek a változások megnehezítik a vér áramlását, ami az erek elzáródásához vezet, amelyekből folyadék szivárog vagy vérzik. Az elzáródott erek pótlására a szeme új ereket növeszt, amelyek nem működnek jól. Ezek az új erek könnyen szivároghatnak vagy vérezhetnek.

Mit tehet a diabéteszes retinopátia megelőzése érdekében?

A cukorbetegség kezelése a legjobb módja a diabéteszes retinopátia kockázatának csökkentésére. Ez azt jelenti, hogy a vércukorszintet egészséges tartományban kell tartani. Ezt megteheti rendszeres fizikai aktivitással, egészséges táplálkozással, és gondosan követi orvosa inzulinra  vagy más gyógyszerekre vonatkozó utasításait.

Mi a diabéteszes retinopátia kezelési módja?

A betegség korai stádiumában a szemorvos valószínűleg csak nyomon követi, hogyan működik a szeme.
A későbbi szakaszokban fontos, hogy azonnal elkezdje a kezelést – különösen, ha a látása megváltozik. Bár nem javítja a látáskárosodást, a kezelés megakadályozhatja látása romlását. Az is fontos, hogy lépéseket tegyen a cukorbetegség, a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozására.

 • Injekciók.  Az anti-VEGF-nek nevezett gyógyszerek lelassíthatják vagy visszafordíthatják a diabéteszes retinopátiát. Más gyógyszerek, az úgynevezett kortikoszteroidok is segíthetnek.  
 • Lézeres kezelés.  A retina duzzanatának csökkentése érdekében a szemorvosok lézereket használhatnak az erek összehúzódására és a szivárgás megszüntetésére.
 • Szemműtét.  Ha a retinája erősen vérzik, vagy ha sok heg van a szemében, szemorvosa javasolhat egyfajta műtétet, amelyet vitrectomiának neveznek.
Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva