Napszemüveg

Viselése létfontosságú, a természetes fény káros UV sugárzása ellen véd.

Fontos:

A kék tartományban érkező fénysugarak számos kóros elváltozást okozhatnak, hatásuk hosszútávon érvényesül, érzezhető fájdalom nélkül.

UV sugárzás hatásai:

Rövid- és hosszú távú roncsolódásokat okozhat, amilyen: szaruhártya gyulladás, kúszó- ill. szürkehályog, melanóma, extrém esetben makula degeneráció.

Óvja gyermekét:

A gyerekek szeme fogékonyabbak az UV-, és a nagyenergiájú sugárzásra, mint a felnőtteké. A szülők feladata gyermekeik szemének megóvása, a kalap és a jó minőségű napszemüveg biztosítása.

Áttekintés:

napszemüveg

A napszemüveg viselése egyre népszerűbb és nem véletlenül. Többféle színével, alakjával és anyagával kiemeli karakterünket és erősíti személyiségünket. Ezért vált az egyik kedvenc tartozékunkká.

De nem a stílusfaktor az egyetlen előnyük. Elsősorban védő funkcióval rendelkeznek az UV sugarak ellen.

Védik szemünket a súlyos szembetegségektől, és a legjobb védelmet nyújtják a káros napsugarak ellen. Felnőtteknek és gyerekeknek, akár nyáron, akár télen!

Hogyan károsíthatja szemünket a napsugárzás?

A nap káros ultraibolya (UV) sugarakat bocsát ki, amelyek károsíthatják a szemet. Az UV sugarak áthatolnak a felhőkön, így borús napokon is károsodást okozhat a szemében.

Mik az UV sugarak?

UV sugárzás

Az ultraibolya (UV) sugarak nagy energiájú, láthatatlan fénysugarak; a napfény az UV fő forrása. Az UV fény három különböző típusra oszlik: UVA, UVB és UVC.
Az UVA hosszabb hullámhosszú, és könnyen áthalad az üvegen; a szakértők nem értenek egyet abban, hogy az UVA károsítja-e a szemet.
Az UVB sugarak a legveszélyesebbek, így a napszemüveg és a fényvédő krém használata kötelező; nem mennek üvegen keresztül.
Az UVC sugarak nem érik el a földfelszínt, mert a légköre blokkolja őket.

Mire figyeljünk?

A napsugarak 10 és 14 óra között a legerősebbek, de az UV-sugarak nem csak ebben az esetben károsíthatják a szemet.

A tükröződés Önnek is gondot okozhat, ezért használja ezt a speciális szemüvegét, ha hó, víz vagy homokos területen tartózkodik, vagy ha vezet (a szélvédők nagy káprázati forrást jelentenek).
A napfény, a szolárium, a fényérzékenységet okozó gyógyszerek, a nagy tengerszint feletti magasság és az egyenlítő közelsége szintén nagyobb veszélyt jelentenek az UV-sugárzás szempontjából.

Bizonyos orvosi problémák növelik az UV sugarak okozta károsodások kockázatát?

Igen. A szürkehályoggal (és szürkehályog-műtéten átesett), a makula degenerációban vagy a retina disztrófiájában szenvedőknek fokozott óvatossággal kell eljárniuk.

Milyen lehetőségeim vannak a szemet ért az UV-károsodás megelőzésére?

Az UV-sugarak 100 százalékát blokkoló szemüveg viselése a legjobb módja annak, hogy megvédje a szemét a naptól.
Egyes kontaktlencsék UV-védelmet nyújtanak, mások nem fedik el az egész szemet, ezért még mindig napfényt blokkoló szemüvegre van szükség.
Érdemes fontolóra venni a szemet teljesen körbeölelő szemüveget is, hogy megakadályozza a káros UV-sugarak bejutását a keret mögé.

Aggódnom kell az infravörös sugarak miatt?

Az infravörös (IR) sugarak a látható fényspektrum vörös része felett helyezkednek el. Bár az infravörös sugárzás hőt termel (az éttermekben az ételeket melegen tartó „hőlámpák” IR-sugarakat bocsátanak ki), a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a nap infravörös sugárzása nem jelent veszélyt a szemre.

Napszemüveg-lencsék típusai

A sok rendelkezésre álló lencse miatt érdemes napvédő szemüveg kiválasztásakor tanácsot kérnie a szemorvosától. Különböző árnyalatok segíthetnek abban, hogy bizonyos körülmények között jobban lássanak, szemorvosa vagy optikusa pedig az Ön igényeinek leginkább megfelelő napszemüveg árnyalatok kiválasztásában.

  • Polarizált lencsék. A polarizált lencsével ellátott napszemüveg általában nagyobb kényelmet nyújt, mivel csökkenti a sík felületekről visszaverődő erős fény tükröződését.
  • Fényvisszaverő bevonat. Azok a napszemüvegek, amelyek fényvisszaverő bevonattal rendelkeznek a lencsék hátoldalán, csökkentik a tükröződést, megakadályozva, hogy a fény visszaverődjön a napszemüveg hátsó felületéről.
  • A tükörrel bevontú lencsék korlátozzák a szemébe jutó fény mennyiségét. A tükörbevonatok (más néven flash bevonatok) erősen visszaverő bevonatok, amelyeket a lencsék elülső felületére visznek fel, hogy csökkentse a szembe jutó fény mennyiségét. Ez különösen előnyös a nagyon világos körülmények között végzett tevékenységeknél, például a síeléshez egy napsütéses napon.
  • A gradiens lencsék felülről lefelé vannak színezve, így a lencse teteje legsötétebb. Ezek a lencsék jók vezetésre, mert megvédik a szemet a felső részen, és több fényt engednek át a lencse alsó felén, így tisztán láthatja a műszerfalat.
  • A fotokróm lencsék a sötétség szintjét az általuk kitett UV-fény mennyisége alapján állítják be.
napszemüveg-lencsék típusai

Melyik lencseszín a leghatékonyabb?

A lencse színe személyes választás, és nem befolyásolja, hogy mennyire védik a szemét az UV fénytől. A szürke és a barna azért népszerű, mert a színérzékelést a legkevésbé torzítja.

A sportolók kontrasztnövelő tulajdonságaik miatt gyakran részesítenek előnyben más színárnyalatokat. Például a sárga lencsék népszerűek a síelők és a céllövészek körében, mert gyenge megvilágítás mellett jól működnek, csökkentik a ködöt és növelik a kontrasztot az élesebb kép érdekében.

Szükség van ütésálló lencsékre?

A kényelem és a biztonság érdekében válasszon ütésálló és karcálló napvédő szemüveg lencsét. A polikarbonát lencsék általában a legjobb választás, mert könnyűek és lényegesen ütésállóbbak, mint az üvegből vagy más anyagból készültek.

A sötétebb lencsék nagyobb UV-védelmet nyújtanak, mint a világosabb lencseárnyalatok?

A sötétebb napvédő szemüvegek csökkentik a látható fény mennyiségét, amely áthalad a lencséken a világosabb lencseárnyalatokhoz képest, de nem feltétlenül nyújtanak nagyobb védelmet a láthatatlan UV-sugarak ellen. A megfelelő napvédelem érdekében ügyeljen arra, hogy a szemüveg 100% -ban elzárja az UV-fényt, függetlenül a lencsék színétől vagy sötétségétől.

Szemüveget viselek. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésemre?

A fotokróm lencsék kiváló választás a szabadban történő napvédelemhez, ha korrekciós lencsékre van szüksége. Ezek biztosítják a nap UV-sugarainak 100 százaléka ellen a védelmet és napfényben automatikusan sötétednek. Sok esetben a fotokróm lencsék megszüntethetik az igényét egy külön napvédő szemüvegre.

Mik a sportszemüvegek?

sportszemüveg

A sportszemüvegek általában biztonságosabbak, mint a szokásos napvédő szemüvegek, mert a lencsék és a keretek speciális ütésálló anyagokból készülnek, amelyek nem törnek össze, ha ütés éri őket, és a nap-, illetve  a védőszemüveg előnyeit egyesítik.

Bizonyos árnyalatok javíthatják a látást bizonyos sportágakban. Például a borostyán és a barna lencsék népszerűek a golfozók körében, mert fokozzák a labda és a zöld fű, valamint az ég közötti kontrasztot.

Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Csütörtök: 10.00 - 18.00 óráig
Péntek: 10.00 - 16.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva