Gyógyszerek melyek károsíthatják a szemét

Bizonyos orvosságoknál nem kívánt hatások jelentkeznek, így kockázatot jelenthetnek látórendszerünkre.

Fontos:

Ez az oldal a gyógyszereknek a szemmel és a látással való kölcsönhatásait tárgyalja. Ez nem a különböző tabletták összes lehetséges szemmel kapcsolatos mellékhatásának teljes katalógusa. Ehelyett felsorolja a gyakoriakat vagy azokat, amelyek külön említést érdemelnek!

Figyelmeztetés:

Ezek az információk nem helyettesítik az orvos által végzett szakmai vizsgálatot és diagnózist, pusztán tájékoztató jellegűek! Az összes lehetséges diagnózisra és kezelési lehetőségre nem terjednek ki, és a megvitatott tudnivalók nem tekinthetők ajánlásnak egy állapot öndiagnózisára és önkezelésére!

A készítményekről:

Az, hogy egy gyógyszer nincs itt felsorolva, nem jelenti azt, hogy nincsenek esetleges szemmel kapcsolatos nem kívánt hatásai. Ide tartoznak a vény nélkül kapható medicinák és a vényköteles pirulák is.

 

Bevezetés:

gyógyszerek mellékhatásai a szemre

Ha a orvosságok várható mellékhatásainak felsorolását áttekinti a betegtájékoztatóban, akkor gyakran olvashat nem kívánt hatásokról, például a "homályos látásról" és a "szempírról". Azonban bizonyos tabletták szedésének határozottan káros következményei lehetnek, amik kockázatot jelenthetnek a szemére vagy látására. Gyakran a páciens csak késve, esetleg csak egy súlyos tünetegyüttes jelentkezését követően kerül szakemberhez, amikor a káros hatások már nem feltétlenül visszafordíthatóak.
Az alábbi felsorolás ezeket a nagyobb figyelmet igénylő eseteket mutatja be, a teljesség igénye nélkü.

Fogamzásgátló szerek

Nem is gondolnánk, hogy az ártalmatlannak tűnő és fiatal hölgyek körében elterjedt fogamzásgátlók használata szemfenéki érelzáródáshoz vezethet. A merevedési zavarokban szenvedő férfiak által használt "kék pirulák" pedig szerencsés esetben átmeneti látászavart okozhatnak, súlyosabb esetben akár a látóideg károsodása sem kizárt.

Delagil:

Az autoimmun betegségek több szervünk megbetegedését is okozhatják. Az ezek kezelésére alkalmazott Delagil, Zitazonium, Egiferon, Pegasys, stb. pirulák hetek múlva isémiás elváltozást okoznak a retinában.

Roacutan:

Az arc pattanásos elváltozásainak kezelésében használt Roacutan súlyos szemfelszín-gyulladást okozhat. Különös figyelmet igényelnek azok a páciensek, akik lézeres refrektív szemészeti eljáráson estek át, ugyanis ez a medicina nem kívánt irányban befolyásolhatja a lézeres eljárás eredményét.

Tamoxifen:

Az emlőrák kezelésében alkalmazott orvosságok használata színlátászavart és látásélesség csökkenést eredményezhet.

Plaquenil:

A Plaquenil nevű patikaszert több kórképben is alkalmazzák, de csak szoros szemészeti kontroll mellett szabad, mert súlyos, visszafordíthatatlan látásromláshoz vezethet.

Szteroidok:

A szteroidok  nem kívánt hatásai, a zöldhályog és szürkehályog, szerencsére kezelhető betegségek, de elkerülhetők a megfelelő kezelés beállításával. Javasolt minden olyan beteg, akik minimum 2 hétnél hosszabb ideig szednek szteroid tartalmú orvosságokat, hogy folyamatosan, monitorizálják szemük állapotát, a szemnyomást és a szemlencse átlátszóságát.

Antidepresszáns szerek:

Nem is gondolnánk, hogy az antidepresszáns szerek a rengeteg panaszt okozó szemszárazságért okolhatóak. Sajnos a "rutinszerűen" bekapott pirulák (Xanax, Frontin) egyik nem várt hatása az amúgy is  stresszes állapotban lévő, idősebb, de még aktív korú személyek körében gyakrabban előforduló könnyszervi problémák fokozódásának okozója. A műkönnyek alkalmazása az esetek többségét nem oldja meg!

Cordarone:

A szívritmus zavaraira használt Cordarone pedig a szem szaruhártyájában lerakódva idézhet elő látási problémákat. A tabletta hatóanyaga ugyanis a szaruhártya központi részében örvényszerű, sárgás, depozítumokat hoz létre. Alkalmazásának felfüggesztése után ezeke a felrakódások felszívódhatnak, a látási panaszok megszűnhetnek.

Összefoglalás:

Az orovsságok által kifejtett nem kívánt hatások felettébb széles skálán mozoghatnak akár a szimptómákat, akár a  betegség várható lefolyását nézzük. A leghangsúlyosabb szempont ezekben az esetekben is a megelőzés.

Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva