Zöldhályog

A zöldhályog a látási ingert a szemből az agykéregbe vezető idegrostok pusztulása miatt  alakul ki!

Egyéb információk:

 
 
 
 

Miért alakul ki?

zöldhályog - glaukoma

Zöldhályog olyan állapotok csoportja, amelyek leírják a látóideg károsodását, melyet általában a szem belsejében lévő megnövekedett nyomás okoz; kezeletlenül vaksághoz vezethet. A szemnyomás, mely a glaukóma kialakulásának egyik leggyakoribb kockázati tényezője, fontos szerepet játszik annak kezelésében. Tudományosan igazolt tény, hogy a szemnyomás csökkentése jótékony hatással bír a károsodás megállításában vagy lassításában. Vagyis a  beteg szemnyomásának csökkentésével elérhető, hogy a látása a továbbiakban egyáltalán ne, vagy csak nagyon lassan romoljon.
Ha emelkedett szemnyomást vagy a betegség korai jeleit diagnosztizálják, ne essen pánikba. Rutinzserű kórvizsgálatokkal és azonnali kezeléssel a látásvesztés gyakran elkerülhető vagy lelassítható, különösen, ha a korai stádiumban észlelik.
Sajnos a  már bekövetkezett látásvesztés általában nem fordítható vissza.

Megelőzése:

A prevenció a rizikófaktorok ismeretében kijelenthető, hogy gyakorlatilag lehetetlen. A betegség korai felismerése viszont nagyon-nagyon fontos.

Hirtelen megemelkedett szemnyomás:

Ez az ún. glaukómás roham, mely nagyon ritkán fordul elő. Ez orvosi szempontból sürgősségi állapot, mert a beteg erős fej- és szemfájdalma mellett nagyfokú látásromlással jár, kezeletlen esetben látásvesztéshez vezethet.

Kockázati tényezők:

A szaruhártya vastagsága mellett a glaukóma kockázata az intraokuláris nyomástól is függ: a nagyon magas értékek gyakrabban vezetnek glaukómához, mint a kissé magasak. További rizikó faktorok:

  • pozitív családi anamnesis
  • 40 év feletti életkor(leggyakoribb)
  • rasszhoz tartozás
  • hypertonia
  • cukorbetegség
  • migraine
  • magasabb szemnyomás
  • rövidlátás (nyitott zugú glaukóma)
  • távollátás (zárt zugú glaukóma)
  • őszi-téli évszakok (glaukómás roham)

Glaukóma típusai:

A gyermekkori glaukóma számos okra vezethető vissza. Lehet örökletes vagy társulhat más szembetegségekkel. Ha a glaukóma nem tulajdonítható más oknak, elsődlegesnek minősül. Ha a glaukóma egy másik szemrendellenesség, szemsérülés vagy más betegség következménye, akkor másodlagosnak minősül.

Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva