Zöldhályog

Zöldhályog Napjainkban érvényes tudományos meghatározás szerint a glaukóma progresszív opticus neuropathia, mely a papilla típusos elváltozásának formájában (excavatio) a látóidegrostok irreversibilis pusztulásához, és ennek következtében a látásfunkciók (látótér) károsodásához vezet. Laikusok számára a fenti mondatot úgy lehetne „lefordítani”, hogy zöldhályog esetén a látási ingert a szemből az agykéregbe vezető idegrostok fokozatos pusztulása miatt látásunk fokozatosan romlik. Ennek ellenére a szemnyomás, mely a glaukóma kialakulásának egyik leggyakoribb kockázati tényezője, fontos szerepet játszik a glaukóma kezelésében. Tudományosan igazolt tény, hogy a szemnyomás csökkentése jótékony hatással bír a glaukómás károsodás megállításában vagy lassításában. Vagyis a glaukómás beteg szemnyomásának csökkentésével elérhető, hogy a beteg látása a továbbiakban egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan romoljon. Van a zöld hályognak egy olyan formája is, amelynek hátterében a hirtelen megemelkedett szemnyomás áll. Ez az ún. glaukómás roham, mely nagyon ritkán fordul elő. Ez orvosi szempontból sürgősségi állapot, mert a beteg erős fej- és szemfájdalma mellett nagyfokú látásromlással jár, kezeletlen esetben látásvesztéshez vezethet.

Megelőzés:

A glaucoma megelőzése a kockázati tényezők ismeretében kijelenthető, hogy gyakorlatilag lehetetlen. A betegség korai felismerése viszont nagyon-nagyon fontos.

Kockázati tényezők:

Pozitív családi anamnesis, életkor, rassz, hypertonia, cukorbetegség, migraine, magasabb szemnyomás, rövidlátás (nyitott zugú glaukóma), távollátás (zárt zugú glaukóma), őszi-téli évszakok (glaukómás roham).
Cím:
1089 Budapest
Vajda Péter u. 43.
diagnOPTIKA
Elérhetőség:
06-1/ 785-7521, 06-20/248-3498
info@diagnoptika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Csütörtök 10-18 óráig
Péntek 10-16 óráig
Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu