Szemgyulladások

Gyakori szembetegségek, bármely életkorban előfordulhatnak, legtöbbször sikeresen kezelhetők.

 Ritkán olyan súlyos állapot is kialakulhat, ami veszélyezteti a látást!

Meghatározás:

Szemgyulladások a szem bármely olyan betegségei, amelyet egy káros mikroorganizmus, például vírus, baktérium vagy gomba okoz. A fertőzések általában a szem három területét érintik:

 • szemhéjat
 • szaruhártyát (a szem tiszta külső felülete)
 • kötőhártyát (a szemhéj belső oldalán és a szem külső felületén lévő nedves réteg, a szaruhártya kivételével)
szemgyulladások

Tünetei:

Eltérőek lehetnek, de az alábbiak a leggyakoribbak.
(Ezeket a szimptómákat a betegek önmagukban vagy kombinációban is tapasztalhatja!):
:
 • vörös vagy duzzadt szemek
 • fényérzékenység
 • fájdalom
 • a szem váladékozása
 • könnyezés
 • viszkető érzés
 • száraz szemek
 • homályos látás

Okai:

Fertőzés, allergia, autoimmun rendellenességek, irritáció, sérülés vagy a szem, a szemhéj vagy a környező szövetek traumája következtében alakul ki, de mögöttes fertőzés vagy az immunrendszer egyensúlyhiánya is okozhatja.

Sok betegnél azonban előfordulhat, hogy alapos vizsgálatok után sem derül ki a végleges ok. Mindazonáltal minden betegségmintázat általában több lehetséges diagnózishoz kapcsolódik.

Diagnosztizálása:

A korai diagnózis nagyon fontos. Ha a betegség bármely jele vagy tünete jelentkezik, a lehető leghamarabb keresse fel szemorvosát. A szimptómák jelentkezésekor rendkívül fontos a szemorvos gondos szemvizsgálata.
Emellett a szemész speciális vizsgálatokat is rendelhet a szem különböző struktúráinak, például a szaruhártya és a retina jobb felmérése érdekében. Mivel a szem gyulladását egy mögöttes fertőzés is okozhatja, szemésze fontolóra veheti, hogy folyadékmintát vegyen a szeméből laboratóriumi vizsgálatok céljából.

Kezelése:

A szemgyulladást időben kell kezelni, hogy megelőzzük a tartós problémákat, amelyek tartósan befolyásolhatják  látását. A kezelések a szemhigiéniától és a szem tisztán tartásától a gyógyszeres szemcseppeken át az orális gyógyszerekig, például antibiotikumok, antihisztaminok, gyulladáscsökkentők és szteroidokig terjednek. Kisebb szemirritáció, allergia vagy szemszárazság esetén a kenőcsök, szemcseppek és nedves borogatás segíthet a tünetek enyhítésében. Kerülje a kontaktlencsék használatát, ha a szeme gyulladt. Ne dörzsölje azt, mert ez további irritációt okozhat.
 
szemcsepp használat
Számos különböző típusú szemcsepp létezik, amely ilyen esetben alkalmazható. A kulcs az ok ismerete. Például sok allergiás szemcsepp létezik, amelyek enyhülést hozhatnak. Ezek közé tartoznak az antihisztaminokat, gyulladáscsökkentő gyógyszereket, szteroidokat, dekongesztánsokat és egyéb gyógyszereket tartalmazó szemcseppek. Egyesek vény nélkül kaphatók a gyógyszertárban vagy a gyógyszertárban, másokat pedig orvosa ír fel.
Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva