Kontaktlencse

Megoldás azok számára, akik nem akarnak szemüveget viselni és / vagy korrekciós műtétet igényelnek.

Típusai, alkalmazása:

 
 
 
 

Áttekintés:

kontaktlencse

A kontaktlencse a szemüveg alternatívája. Több mint 100 évvel ezelőtt találták fel, előbb üvegből, később pedig kemény műanyagból készítették.
Ma a lencsék puha műanyagból készülnek. Ezek kicsi, vékony lemezek, amelyeket úgy terveztek, hogy közvetlenül a szem felületére (szaruhártyájára) helyezzék őket. Leggyakrabban a szemorvosok írják fel látási problémák, pl rövidlátás, távollátás és egyenetlen fókusz (asztigmatizmus) korrigálására. Bizonyos szembetegségek kezelésére is alkalmazzák. Például szürkehályog-műtéten átestek betegeknél, akik nem kaptak lencseimplantátumot, speciális lencséket használhatnak.

Típusai:

Két fő csoportot különböztetünk meg, a lágy és az alakstabil (kemény) lencséket.
Az előbbiek rendkívül vékonyak és kényelmesek. Főleg gélszerű, magas víztartalmú műanyagból készülnek.  Négy alapvető kategóriába sorolhatóak: szférikus, tórikus, asztigmatizmushoz, multifokális lencsék presbiopia-ra, és színes (kozmetikai) lencsék.

Lágy lencsék egyéb típusai:

Aszerint is osztályozhatóak, hogy mennyi ideig viselhetők. Ebből a szempontból lehetnek napi, kétheti, havi, és a hosszabb ideig tartó viselést lehetővé tévő kontaktlencsék.

 1. A napi lencsék egyre népszerűbbek az általuk nyújtott kényelem és higiénia szempontjából.
 2. A havi lencséket azért értékelik, mert ugyanaz a lencse viselhető 30 egymást követő napon.
 3. Két heti lencsét a napi és a havi lencsék középpontjának tekintik.
 4. Végül, a hosszan viselő lencséket akár alvás közben éjszakára is a szemen hagyható. Ezek különösen azoknak az embereknek hasznosak, akik küzdenek a lencsék be- és kihelyezésével. Mielőtt azonban a hosszan viselő lencséket választaná, mindig forduljon szemorvosához.

Alakstabil lencsék :

Ez a változat egészségesebb és akár egy életen át igénybevehető rendszeres cserével. Miután alakstabil, nem veszi fel a szem alkalmanként hibás alakját, vagyis korlátozottan, de nagyobb asztigmiát is képesek korrigálni. Miután nem fedi le a szaruhártya egészét, hanem úszik rajta, vagyis mozog, viselése erős idegentest érzést adhat, ami megfelelő motivációval megszokható néhány hét alatt. Tisztítása mechanikailag, ujjbegyeink dörzsölésével megoldható, ezért allergiás panaszok nem lépnek fel, idős korban is kiválóan viselhető, mert nem igényel különösebb figyelmet. A félkemény vagy oxigénáteresztő lencse a legegészségesebb, hiszen anyagánál fogva gázáteresztő képességgel bír, igaz, az ilyen lencse drágább az egyszerűbb, alakstabil lencséknél.

Kockázati tényezők:

A lencsék egyébként biztonságos és hatékony módszerek a látásélesség korrekciójára; terápiás célokra is hasznosak. A kockázatok azonosak minden típusú lencse esetében. Viselésük számos súlyos betegség kockázatát növeli, beleértve a szemfertőzéseket és a szaruhártya-fekélyeket. Ezek az állapotok gyorsan kialakulhatnak.
A megfelelő gondozás és higiénia, valamint a rendszeres szemészeti kontroll elengedhetetlen a súlyos mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében.

Kinek nem ajánlott alkalmazása:

A legtöbb ember, akinek látáskorrekcióra van szüksége, alkalmazhatja. Viselését megakadályozó feltételek között szerepelhetnek:

 • gyakori szemfertőzések
 • súlyos allergia
 • száraz szem (nem megfelelő könnyfilm)
 • nagyon poros vagy piszkos munkahelyi környezet
 • képtelen a lencséket megfelelően kezelni és gondozni

Távolítsa el lencséjét, és hívja orvosát, ha a következő tüneteket észleli:

 • szemfájdalom
 • fényérzékenység
 • a szem több mint két napig vörös
 • homályos látás
 • a szemet karcosnak érzi

Ne felejtse el évente lencséket és szemvizsgálatot foglalni szemének védelme érdekében.

Árak:

Lágy: 9.500 Ft-tól
Multifokális: 15.000 Ft-tól
Félkemény: 18.000 Ft/db-tól

Tórikus: 8.900 Ft-tól
Kemény: 15.000 Ft/db-tól
lencseápoló folyadék: 2.100 Ft-tól

Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva