Zöldhályog műtét

 A glaukóma lézeres műtéte gyors, fájdalommentes, hatékony és nem jár szövődménnyel.

Fontos:

A zöldhályog műtéti eljárásai soha nem a látás javítását, hanem a szem belnyomásának csökkentését célozzák meg, hogy a látás ilyen módon megmenthető legyen.

Alkalmazása:

Ha a gyógyszeres, konzervatív vagy lézeres terápia nem bizonyul elegendőnek,  akkor szükséges az operécióra gondolni.

Ára:

Meghatározása egyedi elbírálás alapján történik.

Áttekintés:

A glaukóma egy olyan szembetegség, amelyben a szem belsejében a normál folyadéknyomás lassan emelkedik. Ez a nyomásemelkedés látásvesztéshez vagy akár vaksághoz vezethet.  A szemben termelődő csarokvíz folyamatosan termelődik majd elifolyik a szemből. Glaukómában a folyadék vagy túl lassan folyik el, vagy túl sok termelődik. A folyadék felhalmozódásával a szem belsejében növekszik a nyomás. Hacsak ezt a nyomást nem szabályozzák, károsíthatja a látóideget és látásvesztést okozhat.

Alkalmazható eljárások:

zöldhályog műtét lézeres eljárással

Kezelés nélkül e szembetegségben szenvedő emberek azt tapasztalhatják, hogy hirtelen nincs perifériás látásuk (oldallátásuk). Úgy tűnhet, mintha egy alagúton keresztül néznének. Idővel a fennmaradó látótér is csökkenhet, amíg nem marad látás.

Szelektív lézeres trabeculoplasztika (SLT)
A glaukóma kezelésének fejlett típusú, lézeres eljárással történő kezelése. amelyet a szem nyomásának csökkentésére használnak. Az SLT az alacsony energiájú lézer rövid impulzusait felhasználva megcélozza a szem vízelvezető rendszerének specifikus sejtjeit a jobb működés stimulálása érdekében. Végül lelassíthatja vagy megállíthatja a betegség előrehaladásának kockázatát.
Gyakran jó lehetőség az elsődleges nyitott zugú glaukómában szenvedő betegek számára. Átlagosan akár 35%-kal is csökkentheti a szemnyomást. Elsődleges kezelésként alkalmazható korai/enyhe glaukómában szenvedő betegek esetében is, akik számára nem ideális a gyógyszeres kezelés.

Lézeres perifériás iridotómia (LPI)
A lézeres perifériás iridotómiát (LPI) a szűk zugú glaukóma elkerülésére vagy kezelésére alkalmazzák. Fókuszált lézersugárral mikroszkopikus lyukat készít a szem színes részében, az íriszben. A kis lyuk javíthatja a szem elülső részének alakját, és lehetővé teszi a folyadék normálisabb áramlását, valamint lehetővé teszi a szem csarnokvíz elvezető rendszerének szabaddá tételét.
Az elhúzódó glaukóma gyakoribb formáival ellentétben a szűk zugú glaukóma hirtelen „glaukóma-rohamot” okozhat, amely visszafordíthatatlan látásvesztést okoz. A szemorvos javasolhat preventv LPI kezelést, ha fennáll a veszélye a szűk zugú glaukóma kialakulásának.

Endociklophotokoagulációs lézer (ECP)
Sok glaukómában szenvedő embernél egyensúlyhiány van a folyadéktermelés és a szemen belüli csarnokvíz elvezetés között, ami nyomásnövekedéshez vezethet. ECP kezelést  úgy tervezték, hogy csökkentse az intraokuláris nyomást a folyadéktermelés csökkentésével. Az ECP lézer a glaukóma számos típusában hasznos lehet, és használható önálló eljárásként, vagy szürkehályog műtéttel kombinálva. Az ECP lézer csökkentheti a használandó cseppek számát, vagy ugyanannyi csepp segítségével javíthatja a szemnyomást.

Kockázatok:

A lézerkezelés semmilyen szövődménnyel nem jár. A stimuláló lézer nem okoz semmilyen károsodást a szem szöveteiben. A páciens részérő semmilyen előkészületet nem igényel, de a kezelés előtt egy szűrővizsgálat elvégzése mindenképp ajánlott annak érdekében, hogy az adott páciens esetébe lehetséges a kezelés kivitelezése. A beavatkozást követőn semmilyen különösebb életviteli korlátozásra nincs szükség.

Felkészülés a beavatkozásra:

E fájdalommentes eljárások járóbeteg-ellátásban is elvégezhetők és nem járnak semmilyen kockázattal a látást illetően. Súlyosabb esetben műtétekre is szükség lehet. Vannak lézeres beavatkozások, amelyek után a szemcsepp(ek) használata elhagyható, de a legtöbbször ezekre a továbbiakban is szükség van csakúgy, mint a rendszeres szemorvosi ellenőrzésre.

Kezelés utáni gyógyulás:

A legtöbb beteg a kezelést követő napon folytathatja a megszokott tevékenységeit. Közvetlenül a beavatkozás után átmenetileg homályos lehet a látás vagy  fényérzékenység léphet fel.

Eredmények:

Fontos megérteni, hogy a glaukóma jelen  tudásunk szerint gyógyíthatatlan, de a lézeres kezelés hatékony eszköz lehet a glaukóma kezelésére. A lézeres eljárás eredményei változhatnak. Például az SLT-betegek eredményei egy-öt évig tarthatnak. A legtöbb lézeres kezelés szükség esetén megismételhető.

zöldhályog műtét eredmenye
Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva