Multifokális kontaktlencse

Viselését azoknak ajánljuk, akik mind távolra, mind közelre más-más dioptriájú szemüveget használnak.

Fontos:

Működési elvük, kiképzésük hasonló a minden távolság esetén éles képet adó szemüvegekéhez. A fej és a tekintet magasságának beállításával viselőjük minden távolságba egyaránt jól lát.

Előnyei:

Az életkorral összefüggő látási problémák (presbiopia) és különösen súlyos látászavarok (ametropia) esetén a lézeres szemműtét értelmes alternatívája is lehet.

Hátránya:

Viselésük komfortos, egyedüli hátrányukat az beszerzési áruk képezi.

Áttekintés:

multifokális kontaktlencse

A multifokális kontaktlencse alkalmazása a következőkkel jár: nincs szemüveg, tiszta közeli és távoli látás.
Ezek  az „all-in-one” lencsék az presbiobiában szenvedő emberek számára hasznosak, mivel segítik az életkorhoz kapcsolódó látási problémák kijavítását - amikor a szemük már nem képes a közelben lévő tárgyakra összpontosítani.

Működési elve:

Ezek a lencsék működésükben hasonlítanak a progresszív szemüvegekhez.
Kialakításukban leggyakrabban használt módszer a koncentrikus kialakítás. Ez a lencsetípus különféle dioptriájú, koncentrikus körökből áll, különböző látótávolságokhoz. Rendelkezésre állnak kevert, aszférikus néven is ismert formatervezési minták, ilyenkor  a szem közepén helyezkednek el a közeli és a távoli dioptriák egyaránt, és megpróbálják a természetes látványt szimulálni.

Kiválasztása:

Kiválasztásakor a legfontosabb tudnivaló a szemorvosával való kommunikáció. Szemorvosának tudnia kell az életmódjáról, a hobbijairól és a rendszeres tevékenységeiről, mert ezek ismeretében javasolja az Ön számára legmegfelelőbb lehetőségeket. Az alábbiakban felsorolunk néhány előnyt és hátrányt, amelyekre gondolnunk kell a szemorvossal való konzultáció előtt és alatt.

Előnye:

Számos előnye közül ezek a lencsék csak néhányat kínálnak: jó látásélesség a távolságtól függően, közelitől a távolig, kényelem, hogy szinte bármilyen helyzetben láthassunk anélkül, hogy bármilyen extra szemüvegre lenne szükség.

Tapasztalatok:

Vannak azonban negatív tapasztalatok: nehéz alkalmazkodni ezen lencsék új látványélményéhez, valamint éjszakai káprázás, árnyékok és csillagbordák megjelenése esti vezetésnél. Ezeknek  a prémium lencséknek magasabb költségei vannak. Gyakran fejfájást, fáradtságot és szemfeszültséget okoznak.
A hozzájuk való alkalmazkodás nem különbözik a többi lencsétől. Az első néhány napban a szeme hozzá fog szokni ahhoz, hogy új korrekciós lencse van a szemében. A szemnek időre van szüksége ahhoz, hogy kihasználja a lencse azon részét, amelyre az adott tárgyra és a távolságra való fókuszáláshoz van szükség. Olvassa el az illesztésével és eltávolításával kapcsolatos útmutatókat. Ha folyamatos kellemetlenséget tapasztal, és a vizuális élménnyel kapcsolatos problémák merülnek fel, ajánlott, hogy beszéljen szemorvosával. 

Miben különbözik a bifokális lencsétől?

A bifokális lencsék kiképzése lehetővé teszi mind a távoli, mind a közeli látást. Ezt úgy kell elképzelni, hogy TV nézés közben akár a műsor újságot is el tudja olvasni, de a TV és a kezében tartott újság között lévő tárgyakat homályosabban látja. A multifokálisak ezek mellett még a köztes távolságban lévő tárgyakról, pl. a számítógép monitorjáról is éles képet képeznek le, vagyis viselőjük mindent élesen lát, ami a környezetében van.

multifokális és bifokális kontaktlencse különbsége
Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva