Kancsalság

Kancsalság Különös probléma a kancsalság kialakulása, mely a legtöbbször tompalátással párosul. Ez utóbbi nagyon súlyos népegészségügyi probléma, mert elszenvedője látszólag minden külsérelmi nyom és betegség nélkül veszíti el egyik szemének a látását, mely a későbbiek folyamán pályaválasztásában és munkavégzésében is hátrányosan befolyásolja. A betegség korai felismerése nélkül a kezelés megoldhatatlan, mert a tompalátás sikeresen csak 6-7 éves korig kezelhető, a már kialakult tompalátás nem gyógyítható. Az időben, vagyis minél korábban végzett szűrővizsgálat döntő fontosságú. Kivitelezése annál nehezebb, mivel a gyermekek figyelmét csak igen rövid ideig lehet lekötni. A szülők által végzett megfigyelések nem helyettesíthetik a szakember munkáját. Az ölben tartott és egyik, majd másik szemének a letakarásával kukucskáltatott gyermek viselkedéséből csak felszínes megfigyelések vonhatók le. Rendelésemen lehetőség van arra, hogy egy pár másodperces vizsgálat alapján megállapíthassam, fennáll-e a kancsalság és a tompalátás veszélye. A speciális vizsgáló berendezés (Plusoptix) óriási előnye, hogy már fél éves kor felett akár a babakocsiban ülő gyermek szeméről is pontos adatok mérhetők.

A valódi strabizmus:

Tágabb értelemben a valódi kancsalság a binokuláris látás hiánya. Szűkebb értelemben kancsalságon a manifeszt deviációval járó eseteket értjük. A kancsalságnak, mint reflex anomáliának lehetnek szenzoros, motoros és centrális okai. A fixáló szem szerint a (strabizmus) lehet: monokuláris vagy alternáló. A kancsalság állandósulásával egy időben szenzoros változások indulnak be. Ezek attól függőek, hogy a kancsalság egyszemes vagy váltott. Az állandó egyszemes kancsalítás a tompalátás - amblyopia diagnózisát jelenti. Amblyopia az a gyengelátás, melynél organikus okot nem találunk a gyenge látásélesség magyarázatára. Az amblyopia nem az első sikeres látásélesség vizsgálatkor állapítható meg, hanem már csecsemőkorban, abból, hogy a gyermek mindig ugyanazzal a szemével kancsalít, illetve kisfokú észrevétlen deviáció esetén a gyermek viselkedéséből, miközben színes fényforrást fixáltatva észrevétlenül eltakarjuk az egyik, majd a másik szemét. A jól látó szemtakarás miatt a gyermek tiltakozik, kitér, sírni kezd vagy kedvetlenné válik, míg amblyopiás szemtakarás alatt ezt nem tapasztaljuk. Szenzoros következmény a hibás állású szemben a fixált tárgy képének, valamint a maculára eső képnek együttes elnyomása a tudatban. Váltó kancsalság esetén a képelnyomás is alternáló.

Gyógyítása:

A cél mindkét szem tökéletes látása, illetve a deviáció megszüntetése és a szenzitív életkorban a binokuláris látás kialakítása. A teendők sorrendje ilyen esetben a következő: 1. A szem fénytörésének megállapítása cycloplegiában. Az így mért dioptria értéket felírjuk és állandóan viseltetjük. 2. Az amblyopia kezelésének alapvető módszere a szemtakarás, vagyis a jól látó szem leragasztása. A tompalátó szem az aktív használat során több-kevesebb idő múlva visszanyeri teljes látásélességét. Az életkorral a kezelés időtartama nő, gyógyulási esélye pedig csökken. Iskolás korban ez az időtartam nem ritkán 1 év, de következetes zárás mellett a teljes visus elérésének esélye még nagyfokú amblyopia esetén is 20 százalék, a javulás esélye 80 százalék. Az iskolaév halasztását nem javasoljuk, hiszen a fokozott igénybevétel a gyógyulás alapfeltétele. A jól látó szem ragasztását heti fél napra meg kell szakítani, elkerülendő az ún. okklúziós amblyopia veszélyét. 3. Váltott szemtakarás az eredetileg is alternáló, vagy az amblyopia megszűnése után alternálóvá vált kancsalság esetén alkalmazandó. 4.Szemműtétet akkor végzünk, ha állandó szemüvegviselés mellett a kancsalság szöge meghaladja az 5-7 fokot. Célja a deviáció megszüntetése, de legalább a kancsalsági szög 5° alá történő csökkentése. Optimális életkor a 3-4 éves kor, mert ekkor a műtét tervezéséhez szükséges vizsgálatok már elvégezhetők, és még jó esély van a binokuláris látás kialakulására. 5. A szemműtét utáni maradék deviációt, vagy az eredetileg is kisfokú kancsalságot optikai eszközökkel korrigáljuk.

Műtét:

A műtét a szemek párhuzamos szemállását célozza meg. A műtét ideális ideje gyermekkorban van, felnőtt korban a műtét már csak esztétikai okokból történik. A gyermekkori kancsalság ellenes műtét a szem külső izmainak megrövidítésével vagy a tapadási pont áthelyezésével történik. A hatást úgy kell elképzelni, mint a bicikli kormányzását: ha az egyik kezünkkel meghúzzuk a kormányt egy irányba, vagyis a külső szemizmokat egyik irányból megrövidítjük, és ellenkező irányba meghosszabbítjuk. Így a biciklikerék, esetünkben a szem nézővonala kitér eredeti helyzetéből. A bavatkozás soha nem a szemüveg elhagyására irányul, arra a továbbiakban is szüksége lesz a gyermeknek akár évekig is. Olykor előfordul, hogy az egyik szem takarására is szükség lehet. A műtét eredményeképpen ideális esetben a két szem együttes látása helyreállítható egy egyszerű prizmás szemüveg viselésével.
Rejtett kancsalság vagy heterophori

Rejtett kancsalság vagy heterophoria:

A rejtett kancsalság fúziós kényszerrel kompenzált nyugalmi deviáció. Ha a deviáció nagyfokú vagy a fúziós kapacitás kis terjedelmű, akkor a heterophoria kompenzálása fáradást okoz. Ezt a szemfáradékonyságot nevezzük asthenopia-nak. Amikor nem rögzítjük a tekintetünket egy pontban, a szemek nézővonala egymással változó szöget zár be, és csak a fixálás pillanatában a binokuláris reflex működése során rögzül ún. ortho („párhuzamos”) helyzetbe. Ha a binokuláris reflexkört megszakítjuk az egyik szem letakarásával, a takart szem elfoglalja aktuális nyugalmi helyzetét és amikor a szemtakarás megszűnik és újra működésbe lép a fúziós reflex, beigazító mozgás történik. A kisfokú heterophoria jó fúziós képesség mellett normális jelenség.

Cím:
1089 Budapest
Vajda Péter u. 43.
diagnOPTIKA
Elérhetőség:
06-1/ 785-7521, 06-20/248-3498
info@diagnoptika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Csütörtök 10-18 óráig
Péntek 10-16 óráig
Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu