Kancsalság

A szemtengelyferdülés vagy születéskor van jelen, vagy a születést követő első 6 hónapban alakul ki.

Fontos:

Felbukkanása legtöbbször tompalátással párosul, ami sikeresen csak 6-7 éves korig kezelhető! A már kialakult tompalátás iskolás kortól nem gyógyítható.

Szemtakarás:

A jól látó szem leragasztása. A tompalátó szem az aktív használat során több-kevesebb idő múlva visszanyeri teljes látásélességét.

Műtét árak:

Az ilyen beavatkozás díja esetfüggő, de altatással együtt legfejebb 200.000 Ft-ig terjed. (Felnőtteknél ez az összeg magasabb lehet.)

Mik a szemtengelyferdülés tünetei?

Ez a szembetegség már korai stádiumában is meglehetősen nyilvánvaló. Az egyik szem nem néz egyenesen előre. A csecsemők és az újszülöttek egyik szeme néha-néha beszaladhat, különösen ha fáradtak. Ez nem azt jelenti, hogy kancsalok.  Ha egy gyereknek egyik szeme zárva van, vagy ha fejét elfordítja, amikor ránk néz, ez jele lehet a kettős látásnak. Ilyenkor ajánlatos szemorvoshoz fordulni.
A gyermekeknél és a csecsemőknél rutinszerű szemvizsgálatot kell végezni fejlődésük során. A Magyar Szemorvostársaság is azt javasolja, hogy a szemvizsgálatot  9 hónapos korban kezdjük el, vagy ennél korábban, ha a gyermeknél a tünetek folyamatosan érzékelhetők.

kancsalság tompakátással párosul

Hogyan kezelik a kancsalságot?

A kettős látás gyógyítása a következő módon történik:

  • szemüveg viselése - ezek segíthetnek, ha a problémát távollátás okozza
  • a szemek takarása az orvos utasítása szerint, hogy a „lusta” szem látását feljavítsák
  • operáció - ez magában foglalja a külső szemizmok működésének befolyásolását (javasolható, ha a szemüveg önmagában nem teljesen hatékony) 

Problémák, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha egy kancsal gyermeket nem kezelnek:

Fontos, hogy ne hagyjon figyelmen kívül egy olyan kancsalságot, amely állandónak mutatkozik vagy 3 hónapos kor után jelentkezik. Kezelés nélkül további problémákat okozhat, mint például:

  • tartós homályos vagy kettős látás
  • tompalátás vagy lusta szem - ha az agy kezdi figyelmen kívül hagyni az egyik szemből érkező jeleket, így a gyermeknek nem fejlődik ki a normális két szemes látása
  • az önértékelés zavara

Kinél végezhető el a beavatkozás?

Ebben az állapotban a két szem rossz irányba tekint, nem ugyan oda, a látótér egyik kiválasztott pontjára. Az egyik szem fordulhat befele (konvergens), kifele (divergens), felfelé vagy lefelé. A beavatkozás akkor javasolt, ha van esély a szemek együttes használatára való képességének helyreállítására, a kettős látás csökkentésére vagy a két szem együttes megjelenésének javítására. Ezesetben bármely életkorban elvégezhető.

Strabismus operáció:

kancsalság műtét

Nem vágnak a szem körül, így nem maradnak hegek a szemhéjon. A szem fehér részén van egy tapadó filmszerű réteg, az úgynevezett kötőhártya. Amikor ezt felvágják, a sebész láthatja a szemizmokat. Ezek az izmok szabályozzák a szem helyzetét és mozgását. A sebész áthelyezi a külső szemizmoknak a tapadását, hogy erősebbek vagy gyengébbek legyenek.
Az operáció napján találkozik az aneszteziológussal és a sebésszel, hogy választ kapjon minden kérdésére. Leggyakrabban általános érzéstelenítésben végzik, ami azt jelenti, hogy Ön alszik ezidő alatt. Gyakran úgy ébred fel, hogy az egyik szemén egy szempárna van, amelyet a következő napon eltávolíthat. A legtöbb ilyen beavatkozást egy napos ellátású operációként végzik, és átlagosan körülbelül egy órát vesz igénybe, majd 3-4 órával később hazaengedik. Általában azt javasoljuk, hogy valaki kísérje haza, mert még mindig álmosnak érezheti magát.

Kancsalság műtét utáni gyógyulás:

A beavatkozást követően a legtöbben egy-két napig kellemetlen érzést, főleg karcos érzést tapasztalnak. A szokásos fájdalomcsillapítók, mint a paracetamol, segítenek ennek kezelésében. Néhány hétig szemcseppet is kap majd, hogy segítse a felépülést és megelőzze a fertőzést. A szem meglehetősen vörös lesz, és néhány hétbe telhet, amíg teljesen megnyugszik, fokozatosan elhalványul. Általában körülbelül egy hét munkaszünetet javasolunk a javuláshoz, de azonnal használhatja a szemét. 24 óra elteltével vezethet, ha nincs kettős látása, és biztonságban érzi magát, bár a legjobb, ha kezdetben óvatosan teszi. Másnap fürödhet vagy zuhanyozhat, de javasoljuk, hogy ne kerüljön szappan vagy víz a szemébe. A könnyed testmozgás rendben van, de általában nem ajánlott úszni négy hétig az operációt követően.

Milyen komplikációk várhatók a műtét után?

A szövődmények ritkák. Ezek magukban foglalhatják a  túl- vagy alul korrekciót, a kettős látást (ami rendeződik vagy nem rendeződik), vagy kivételesen a fertőzést, vagy gyulladásos reakciót, amely további kezelést igényel. Elenyésző esetekben további műtétre lehet szükség, ha például az izom elcsúszik.
Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva