Szürkehályog műtét utáni gyógyulás – Tanácsok

Ügyeljen arra, hogy elegendő időt biztosítson magának a gyógyulásra és tartsa be orvosa utasításait.

Fontos:

Ha betartja az operációt követő időszakra vonatkozó utasításokat, kerüli a megerőltető tevékenységet, védi a szemét a fizikai érintkezéstől, akkor jó úton jár az egészséges szem és a sokkal jobb látás felé.

Egyedi eltérések:

Sok beteg a beavatkozást követően néhány órán belül tiszta látásról számol be. De minden ember másképp gyógyul, és akár egy-két hétre is szüksége lehet, mire  látása fókuszáltabbá válik.

Jövőkép:

A vizuális gyógyulás általában meglehetősen gyors, néhány napon vagy héten belüli. A funkcionális kihatás is jó, feltéve, hogy a beteg szeme, különösen a retina egyébként ép és egészséges.

Lábadozás:

szürkehályog műtét után

A szürkehályog műtét után a felépülésének rövidnek és simának kell lennie. Nyilvánvaló, hogy be kell tartania az operációt követő időszakra vonatkozó utasításokat.
A javasolt táppénzes időszak 6 hétig tart. Ezen idő alatt általánosságban kímélő életmód javasolt.

Közvetlenül a beavatkozást követően:

A beavatkozás kb. negyed óráig tart és teljesen fájdalommentes beavatkozás. Miután a páciens egy fedőkötést kap műtött szemére, hazamehet. Otthonában ágynyugalom javasolt. Másnap kerül sor az első operációt követő vizsgálatra, mely során a kezelőorvossal együtt megbeszélik a további teendőket. A beavatkozást követően mire lehet számítani? A látás egyéb látáskárosító folyamatok hiányában „élményszerűen” javul, hiszen az addig átlátszatlan lencsét egy víztiszta műlencsére cserélik ki. Szövődménymentes gyógyulás esetén más látást károsító betegség hiányában ez a látás akár véglegesnek tekinthető.

Napokkal később:

Normális, ha a látás kezdetben homályos - a szemének meg kell gyógyulnia és alkalmazkodnia kell. A látás általában az operációt követően néhány napon belül javulni kezd. Az is normális, hogy a szeme viszket és érez néhány napig enyhe kellemetlenséget - ne dörzsölje a szemét alvás közben sem. Ez a kellemetlenség néhány nap múlva elmúlik.

Hetek múlva:

A második héttől a szokásos háztartási teendők önállóan is elvégezhetők, de nem javasolt például a nagytakarítás, a háztáji és kerti munkálatok, súlyos tárgyak cipelése. Mindennapi teendőink, mint a napi bevásárlás, főzés, tisztálkodás óvatosan végezhetők. A harmadik héttől lassan vissza lehet térni a régi életvitelhez, de az óvatosság továbbra is nagyon fontos. Az első hét kivételével nyugodtan lehet tévézni, olvasni, számítógépezni, vagy akár vezetni is, ha a látásunkat megfelelőnek érezzük ehhez.

Mikor kell orvosi segítséget kérni?

Nagyon fontos, hogy bármilyen probléma esetén keressük fel telefonon vagy személyesen kezelőorvosunkat. Különösen az alábbi tünetek észlelése esetén:

 • látásvesztés
 • erős fájdalom
 • fényvillanás vagy több úszó folt a szeme előtt
 • hányinger, hányás vagy túlzott köhögés
szürkehályog műtét után mikor kérjen orvosi segítséget

Tanácsok:

A hatékony és gyors felépülés érdekében érdemes az alábbi orvosi javaslatokat megfogadni:

 • Néhány hétig ne végezzen semmilyen megerőltető tevékenységet. Kerülje a kimerító testmozgást és a nehéz tárgyak emelését.
 • Ne vezessen, amíg orvosa nem engedélyezi.
 • Kövesse orvosa utasításait az antibiotikumokkal és a gyulladáscsökkentőkkel kapcsolatban. Ezek fontosak a fertőzések és a gyulladások megelőzésében és a megfelelő gyógyulás biztosításában.
 • Tartsa magát távol a poros helyektől. Remek ötlet, ha beavatkozás előtt kiporszívózza házát, mivel a szeme érzékeny lehet a levegőben lévő allergénekre, például a porra.
 • Ne dörzsölje a szemét. A szemdörzsölés gyors módja a csúnya fertőzés kialakulásának.
 • Ne ússzon. Az operációt követő egy hétig a legjobb elkerülni az úszást vagy a pezsgőfürdőket.
 • Ne sminkelje megát. Kérdezze meg orvosát, mikor folytathatja ezt.
Kapcsolat:

1089. Budapest Vajda Péter u. 43.
info@diagnoptika.hu
+36/20/248-3498

Időpont foglalás:
06-1/785-75-21-es telefonon vagy a
+36-20/248-3498-as mobilszámon.
Rendelési idő:

Hétfőn: 14.00-18.00
Kedden: 10.00-13.00
Szerdán: 14.00-18.00
Csütörtökön: 10.00-13.00
Pénteken: csak kisműtétek

Üzlet nyitva tartása:

Hétfő - Péntek: 10.00 - 18.00 óráig
Szombat - Vasárnap: zárva